Учени разбиха Дарвин: Човекът се е появил заради генна мутация

ген

Американски учени разбиха теорията на Дарвин, според която човекът е произлязъл от маймуната.

Мутацията на един единствен ген в процеса на еволюцията на най-простите организми станала „двигател“ за развитието на многоклетъчните организми на Земята. Този процес е станал причина и за появата на човека на планетата.

Изводът е направен от учени от университета в Орегон. Те са изследвали едноклетъчни еукариоти, наречени хоанофлагелати.

„Това беше шок. Ако бяхте попитали някой от нашия дали той допуска, че за всичко това отговаря една-единствена мутация, щяхте да получите еднозначен отговор – това е невъзможно“, заявява един от съавторите на откритието – биохимикът Кен Прехода.

Както разясняват учените – мутацията присъства в „геномите на всички животни и на техните близки едноклетъчни родственици“, включително еукариотите, чиито клетки съдържат ядро. Същността на мутацията се свежда до препрограмиране на протеините от определен тип. Те прихващат възможността да връзка с другите протеини. Това всъщност е основата за по-нататъшното обединение на клетките в сложни системи.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

100 ГЕНА В ЧОВЕШКИЯ ГЕНОМ НЕ СА ЧОВЕШКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.