Учени смятат, че Слънцето може да предава извънземни съобщения

pixabay.com

Американски учени предложиха нова теория за това как може да се чуят сигнали от извънземни цивилизации. Изследователите смятат, че извънземните може да градят своята междузвездна комуникационна мрежа, използвайки звезди. Ако това е така, тогава можем да чуем сигнали от извънземен разум, които се излъчват с помощта на Слънцето, съобщава Space.com.

Още Алберт Айнщайн в общата теория на относителността предсказва съществуването на гравитационни лещи, което с времето намира намери своето потвърждение. Гравитационните лещи се състоят в това, че гравитацията на масивни космически обекти, а това може да бъдат звезди, галактики и галактични купове, изменя посоката на светлината от фонови обекти, които се намират значително далече от Земята. Светлината от далечни обекти се фокусира и увеличава, докато преминава през обектите-лещи, и така учените могат да наблюдават звезди и галактики, чиято светлина не може да се види директно.

Но учени от Пенсилванския университет предполагат, че гравитационните лещи може да се използват и за усилване на радиосигнали. И е възможно високоразвити извънземни цивилизации вече да използват това.

Извънземните може да са изградили своя междузвездна комуникационна мрежа, използвайки звезди, които усилват сигналите. Учените смятат, че Слънцето може да е една от многото точки за ретранслиране на сигнали в нашата галактика и ако тези сигнали се уловят, може не само да се потвърди съществуването на извънземни, но и да се участва в галактическата комуникация.

Изследователите са издигнали теорията, че извънземни цивилизации са създали комуникационна мрежа, подобна на комуникационната мрежа за мобилни телефони на Земята. За да могат хората да звънят и получават обаждания, електромагнитните вълни се предават към клетъчна кула и след това пътуват по-нататък. В дадения случай като такива клетъчни кули в нашата галактика може да служат звездите, включително нашето Слънце.

„Ако правилно се разположат космически апарати за предаване на сигнали около звезда, то с помощта на гравитационно линзиране звездата ще усилва тези вълни и ще ги предава по-нататък. Ние също така смятаме, че е възможно да се уловят тези сигнали“, казва Ник Тусай от Пенсилванския университет.

Учените дори се опитали да чуят подобни сигнали, които биха могли да идват от най-близката звездна система Алфа Кентавър, но досега не са открили нищо.

„Само веднъж сме проверявали нашата теория. Може би в този момент не е имало излъчвания. Може би просто сме пропуснали нещо в нашите търсения. Не оставяме надеждата да се убедим, че нашата хипотеза е вярна“, казва Тусай.

Учените също смятат, че с помощта на гравитационно линзиране може не само да се открият сигнали от извънземни, но и да се използва то за поддържане на връзка с бъдещите космически апарати, които ще бъдат изпратени към други звезди.

Според друга теория, ако някъде в далечните краища на Вселената има разумна и развита цивилизация, то контактът с нея може да се осъществи чрез квантова комуникация.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.