Учени съживиха микроби на 100 милиона години

pixabay.com

Учени успешно съживиха микроби, които са лежали в покой на дъното на морето още от епохата на динозаврите.

Изследванията хвърлят светлина върху забележителната сила за оцеляване на някои от най-примитивните видове на Земята, които могат да съществуват в продължение на десетки милиони години почти без никакъв кислород или храна, преди да се върнат към живота в лабораторията.

Екип, ръководен от Японската Агенция за наука и технологии за морските територии, анализира древни проби от утайки, депозирани преди повече от 100 милиона години на дъното на Южния Тихи океан.

Регионът е известен с това, че има по-малко хранителни вещества в утайката си от нормалното, което го прави далеч от идеалния обект за поддържане на живота в продължение на хилядолетия.

Екипът инкубира пробите, за да помогне на извличането на микробите от тяхната епохална дрямка.

Удивително е, че те успяват да съживят почти всички микроорганизми в пробите.

„Когато ги открих, първо бях скептично настроен дали изводите са от някаква грешка или от неуспех в експеримента“, казва водещият автор Юки Мороно.

„Вече знаем, че няма възрастова граница за биосферата на океанското дъно“, казва той за АФП.

Професорът и съавтор на изследването от университета по Океанография в САЩ, Стивън Д’Хонд заявява, че микробите идват от най-старата утайка, сондирана от морското дъно.

„В най-старата утайка, която сме пробили, с най-малко количество храна, все още има живи организми и те могат да се събуждат, да растат и да се размножават“, казва той.

Мороно обяснява, че следите от кислород в утайката позволяват на микробите да останат живи в продължение на милиони години, като същевременно не изразходват почти никаква енергия.

Енергийните нива за микробите на морското дъно „са милиони пъти по-ниски от тези на повърхностните микроби“, казва той.

Такива нива биха били твърде ниски, за да поддържат живи повърхностните микроби, като Мороно обяснява, че е загадка как организмите на морското дъно са успели да оцелеят.

Предишни проучвания показват как бактериите могат да живеят на някои от най-малко гостоприемните места на Земята, включително в подводни райони, лишени от кислород.

Morkadis

Мороно казва, че новото изследване, публикувано в списанието Nature Communications, е доказало забележителната сила на някои от най-простите живи структури на Земята да оцеляват.

„За разлика от нас, микробите отглеждат популацията си чрез делене, така че всъщност те нямат концепцията за живота“, добави той.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Чешмяната вода носи повече микроби от тоалетната

Над 99% от микробите в човешкото тяло са неизвестни на науката

Опасни ли са земните микроби за Марс?

Микроби на борда на самолета: къде са най-много?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.