ФБР ще може да хаква компютри и мобилни устройства навсякъде по света

%d1%84%d0%b1%d1%80

Невероятно, но факт – Федералното бюро за разследване в САЩ (ФБР) може да получава достъп до компютри и телефони по цял свят благодарение на поправка във федералния наказателен кодекс, одобрена от Върховния съд на САЩ. Поправката на практика е закон от вчера (1 декември), след като опитите на трима сенатори да я спрат в Конгреса се провалиха.

Новото положение стана факт, след като сенаторът от Демократическата партия Рон Уайдън опита да се намеси и да спре поправката с помощта на колегите си Кристофър Кунс и Стив Дейнс – демократ и републиканец, пише PC World. Уайдън действаше в продължение над седем месеца, след като още през април Върховният съд на САЩ одобри поправката. Според нея, независимо къде се намира съответно мобилно устройство или компютър на американски гражданин, ФБР може да го хакне. Досега ФБР действаше само в юрисдикциите на съответните си регионални бюра. Поправката в закона ще даде възможност на Бюрото да действа по посочения начин при криминални случаи, но само след като получи съдебно разрешение. Съдебната заповед ще се издава от съд, чиято юрисдикция покрива мястото на извършено престъпление.

„Властите получават безпрецедентното право да имат достъп до личните компютри, телефони и други електронни устройства на американските граждани“, категоричен е Рон Уайдън. Според него предоставянето на подобни пълномощия в ръцете на президент като Доналд Тръмп е опасно.

От Министерството на правосъдието на САЩ твърдят, че правителството вече има подобни правомощия и одобрената поправка просто променя процедурата за издаването на съдебна заповед за следене на електронните устройва на заподозрени лица, пише в. „Сега“. От ведомството от доста време настояват за промени с мотива, че това ще реши важни проблеми при киберразследванията. Например в момента, когато заподозрян използва технически средства, за да скрие местонахождението на компютрите си, правораздавателните органи не могат да решат кой съд трябва да издаде заповед. Новата разпоредба решава този проблем.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.