Феноменът „кръстосано море“

1

Този странен изглед на морето, който се вижда на снимката по-долу, се случва, когато се срещнат две вълни, идващи от различни посоки.

А защо посоките им са различни? Защото вълните принадлежат на отделни климатични системи.

Вълните могат да пътуват хиляди километри по повърхността на водата. Дори в най-спокойните дни, бури бушуват на друго място в океана, които създават вълни, миещи брега на далечна земя.

2

Те са различни от вълните, което се получават от поривите на вятъра. Именно те притежават способността да набъбват по повърхността на морето и да се носят дълго време, докато не се сблъскат с друга вълна, идваща от различна посока. Това е така нареченият феномен „кръстосано море“. Той може да бъде наблюдавано само от далеч или от въздуха и не се вижда от плажа.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ФЕНОМЕНЪТ СПОНТАННО ЧОВЕШКО САМОЗАПАЛВАНЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.