Футуролог описа три сценарии за света след коронакризата

pixabay.com

“Има три сценария, изработени от “Милениум Проджект”. Те са оптимистичен, реалистичен и песимистичен. Всеки от тях описва как бихме излезли от кризата – с какви рискове и с какви възможности. Лично според мен реалистичният сценарий с елементи на песимистичен е най-вероятен.

Тези сценарии имат предвид САЩ, но обобщават и тенденциите в света”, коментира в ефира на “Денят ON AIR” футурологът д-р Мариана Тодорова.

По думите ѝ всеки от възможните сценарии прогнозира какво може да се случи в съответното общество, ако кризата продължи 2 години.

“Оптимистичният сценарий казва, че човечеството много бързо ще се справи с пандемията, хората ще се върнат към нормално потребление, което автоматично ще съживи икономиката. Реалистичният и песимистичният сценарий казват, че продължаваме да живеем с много неизвестни фактори”, заяви Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че съществува вариант, при който вирусът да мутира толкова бързо, че да няма технологично време за адаптиране на ваксините. Това на практика значело, че групите, които се съгласят да бъдат ваксинирани, щели да носят и отговорността за последиците от своя избор. Според нея ваксини трябва да има, но нещата трябвало да се случват по специфичен начин.

“Много от проблемите, които срещаме тук, са валидни и за Америка. Има недостиг в болниците, здравната система не може да отговори изобщо на пандемията, което показва проблемите на здравната система в САЩ.

Тя е доста пазарно ориентирана. Макар че това е най-силната държава в света, има огромни дефицити. Най-големият проблем е с това, че за пръв път безработицата достигна 14%. 19 млн. деца ще живеят в риск от бедност след тази криза. Очаква се да има инфлация. Ще трябват 260 милиарда долара, за да се подготви светът за нова такава епидемия”, обясни Тодорова.

Футурологът подчерта, че изкуственият интелект ще получи масово приложение в обществата на бъдещето.

източник: lifebg.net

Вижте още:

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Петте най-луди теории за появата на коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.