Хакер 8 години манипулира изборите в цяла Латинска Америка

6

Изданието Bloomberg публикува обширен материал – интервю с Андрес Сепулведа (Andrés Sepúlved), който излежава присъда в колумбийски затвор за хакерство, участие в конспирация, нарушаване на закона за личните данни и шпионаж.

Всички тези обвинения са свързани с участието му в манипулиране на общественото мнение по време на президентските избори през 2014 г.

Сепулведа е обвинен, че е помогнал на Енрике Пеня Нието, сегашният президент на Мексико, да спечели изборите. Смята се, че на хакера и екипа му е изплатена сумата от около 600 000 долара. Те са компрометирали компютрите на съперниците на президента по време на предизборната кампания с цел шпионаж и са манипулирали социалните мрежи.

Кариерата си на политически хакер Андрес Сепулведа започва през 2005 година с проникване в базата данни със спонсорите, подкрепящи политическите конкуренти на Алваро Урибе Велес, кандидат за президент на Колумбия. За първата си задача, отнела му месец работа, получава 15 000 долара.

В рамките на няколко години той събира екип, с помощта на който прониква в компютри, краде данни и манипулира президентските кампании в цяла Латинска Америка.

Сепулведа не е евтин, но пък спектърът от „услугите“ му е широк. За 12 000 долара на месец, всеки може да наеме екипа, който прониква в смартфони, прави фалшиви копия на уеб страници, изпраща масово електронни писма.

Бонус пакетът за 20 000$ на месец пък включва пълен набор от дигитално прихващане, атака, декриптиране и отбрана.

Екипът е внимателно избиран чрез йерархия от посредници и консултанти. Сепулведа твърди, че повечето от хората, които са работили за него, даже не подозирали за неговата роля, и казва, че се е срещал само с няколко от тях.

Екипът по различно време е работил по изборите в Никарагуа, Панама, Хондурас, Колумбия, Мексико, Коста Рика, Гватемала и Венецуела. Запитан дали смята, че президентските избори в Съединените щати биха се поддали на подобни технологии, Сепулведа заяви, че е „100% сигурен в това“.

Сепулведа и неговият екип създават програмата Social Media Predator, управляваща множество виртуални Twitter акаунти. Тя позволява не само да се промени описанието и аватарите, но и се вмъкне необходимата за манипулация на а общественото мнение информация.

„Когато разбрах, че хората вярват на това, което намерят в интернет повече, отколкото виждат в реалния живот, аз осъзнах, че мога да накарам хората да вярват в каквото си поискам“ – споделя Сепулведа .

В една от предизборните кампании, проведена в Мексико, той е използвал ботнет, за да направи хиляди автоматични телефонни обаждания към потенциални гласоподаватели с записано съобщение.

В момента Сепулведа е под строга охрана заради постоянните заплахи срещу него. Бившият хакер сега помага на властите да следят дейността на другите хакери.

инфо: iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.