Хибернацията може да стане реалност

хибернация

Финансирано от НАСА изследване сочи, че космическите кораби ще могат да преодоляват огромни разстояния, ако няма необходимост от поддържане на жизнената дейност на човека, съобщава Sky News.

Технологията, способна да направи това възможно, може да бъде получена в следващите три десетилетия.

Компанията Spaceworks работи над реализацията на тази фантастична идея и смята, че разпространена медицинска процедура може да се използва за въвеждане на човека в хибернация за много дни.

Дъг Толк (Doug Talk), аерокосмически инженер от Spaceworks, казва, че най-близкият еквивалент на хибернация е медицинското състояние, наречено терапевтична хипотермия.

Изследователите смятат, че охлаждането на организма може да се използва за въвеждане на хората в продължително състояние на хибернация, известно като летаргия.

Когато органите се охладят, те няма да работят толкова интензивно, но все пак организмът ще има нужда от поддържане. Роботизирани механизми могат да осигуряват спящите хора с всичко необходимо, за да останат живи.

В процеса по въвеждане на човека в продължително охлаждане, наречен RhinoChill, охлаждащата течност ще се впръсква в мозъка, като постепенно ще понижава температурата на тялото. След шест часа в системата на RhinoChill хората ще бъдат готови за мисия към Марс.

Вода, хранителни вещества, седативни препарати и електрически разряди ще поддържат организма и ще помагат да се избегне атрофия на мускулите.

Дъг Толк добавя, че пробуденият от дълбокия сън човек вероятно няколко дни ще бъде сънен и често ще спи, преди да може да се заеме със своите дела.

Американският хирург Питър Рий е получил разрешение да започне изпитания върху хора на техника за екстрено потискане на жизнената дейност.

Използваната от лекарите техника ще бъде в състояние да спира сърцето на пациента за 60 до 90 секунди, което ще позволи извършването на спешна операция, докато сърцето не изпомпва кръв.

Но според Gizmodo техниката на д-р Рий, която включва смяна на кръвта на пациента с охладен физиологичен разтвор за много ограничен период от време, може би не е практично решение за дългосрочна хибернация.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

5 ПСИХИЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА, ЗАПОЧНАЛИ КАТО ЕВОЛЮЦИОННИ ПРЕДИМСТВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.