Хората заселили Земята заради мъст и предателство

1

Британски археолози смятат, че древните хора са започнали бързото заселване на Земята и преселването в негостоприемни райони поради предателства – чувстващите се измамени или опасяващи се от отмъщение на съплеменниците си членове на първобитните общества са станали движеща сила на тези миграции. Статията с новата хипотеза е представена в сп. Open Quaternary.

Пени Спайкинс от Йоркския университет отбелязва, че скоростта и характерът на разселването на човека са започнали да се променят рязко преди около 100 000 години.

Преди това особите от Homo рядко са се премествали, и то само под натиска на средата (ръст на населението, суша). Но в по-късни епохи хората са започнали да мигрират много често и да сменят местожителството си независимо от околната среда.

Спайкинс смята, че това явление се обяснява от прогреса в социалната организация на рода Homo: връзките между членовете на групите са станали по-тесни и са започнали да играят важна роля в оцеляването на колектива. Моралните норми станали по-строги, хората започнали да наказват тези, които ги нарушавали. Все по-често възниквали конфликти, където едната страна обвинявала втората в подлост и предателство.

Археологът е на мнение, че обидите и злопаметството (паметта за нанесената обида и предателството) са по-ефективни от технологиите за лов, а контактите между далечните социални групи (придобиването на съюзници в чужди племена) са помагали на древните хора да изоставят собственото си племе и да тръгват да търсят ново място за живеене.

Нито древните хоминини, нито животните са постъпвали така. Например при миграцията на Homo erectus от Африка преди 1,6 млн. години този вид е заселил привичната му среда – обширни равнини. Но Homo sapiens са започнали да заемат не само обитаеми по-рано територии, но и далечни и неблагоприятни за живот райони – пустини, тундри, джунгли, блата.

Активната колонизация на опасни територии е сложно да се обясни с разумен избор. Тя става по-ясна, ако си спомним за по-здравите връзки между членовете на общините – поради тях хората са станали готови на мъст независимо от цената на това отмъщение.

„Мобилността е била обусловена от конфликти – разяреният бивш съюзник, бившият мъж или цялото разярено племе, въоръжени с отровни стрели и копия, търсещи възмездие – това е достатъчно основание да се скриеш и да избягаш по-далече“, резюмира археологът, цитиран от Lenta.ru.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още:

ЗЕМЯТА Е ЗАТВОР, ХОРАТА НЕ СА ОТТУК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.