Хората подсъзнателно синхронизират сърдечната си честота, докато слушат истории

Екип от учени, под егидата на Института за мозъка в Париж, изследвали какво се случва със сърдечния ритъм и дишането на хората, докато слушат аудиозапис с различни истории. Станало ясно, че участващите в експеримента са склонни да синхронизират сърдечната си честота помежду си, докато се вживяват в драматизма на повествованието, пише Daily Mail.

Тази констатацията е видяла бял свят и при други предишни проучвания, според които хората често синхронизират телесните си функции като сърдечен ритъм или дишане, когато преминават през споделен опит. Новото в изследването на Института за мозъка в Париж е, че подобно явление се случва дори когато хората само слушат история, стига да се отдадат на този процес задълбочено.
„Има много литература, посветена на темата как хората синхронизират физиологията си помежду си“, казва авторът на научната публикация Лукас Пара, биомедицински инженер от градския колеж в Ню Йорк. Това, което открихме, е, че явлението е много по-широко и че просто вглъбяването в разказваната история и обработката на информацията предизвикват подобни колебания в сърдечната честота на хората. Това е когнитивната функция, която задвижва сърдечната ви честота нагоре или надолу.“

„Важното е, че слушателят обръща внимание на действията в историята. Не става въпрос за емоции, а за ангажираност, концентрация и за мислене какво ще се случи след това. Сърцето ви реагира на тези сигнали от мозъка“ – пояснява неврологът Якобо Сит от Института за мозъка в Париж.

В своето проучване екипът провел поредица от четири експеримента. В тях доброволците трябвало да изслушат внимателно аудио или видео история (от произведение на Жул Верн, през детски приказки до изповеди на хора с психически заболявания). През всичките четири фази на опитите, сърдечната им честота се измервала с помощта на електрокардиограма. Тя ту се ускорявала, ту се забавяла, но синронът между тях бил налице.

Според учените, получените резултати могат да се използват за проверка на психическото състояние например на човек в кома. Те очакват сърдечният му ритъм да се промени, ако му се пусне прецизно подбран текст на запис, което би означавало, че мозъкът чува и разбира получената информация.

Подобни изследвания са важни за проникването в такива теми като връзката мозък-тяло и концентрацията. Като следваща стъпка, професор Пара възнамерява да приложи същата техника на „динамично сдвояване“ и да провери дали мозъците на двама души се „синхронизират“ по същия начин, ако разговорът се води на чужд за тях език.

Пълните резултати от проучването са публикувани в списанието Cell Reports .

източник: spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.