Хората си създават „фалшиви спомени“ за събитията и темите, които ги вълнуват

мисъл

Колкото по-интересна ни е дадена тема, толкова по-склонни сме да си създадем „фалшиви спомени“, свързани с нея. Това съобщи „Лайв сайънс“, позовавайки се на изследване на Университетския колеж в Дъблин.

Учени помолили 489 души да класифицират 7 теми, като под номер 1 сложат най-интересната за тях, а под номер 7 – най-скучната. Темите били футбол, политика, бизнес, технологии, филми, наука и поп музика.

Всеки от участниците трябвало да прочете 4 „новини“ за събития, свързани с най-интересната за него тема и още 4 – за събития, свързани с най-безинтересната. Във всеки от двата случая три от четирите събития наистина се били случили, а последното било измислица. След прочитането им, участникът трябвало да сподели дали помни всяка от историите.

Резултатите показали, че само 10% от хората казали, че помнят лъжливото събитие, свързано с най-скучната за тях тема, но цели 25% от участниците твърдели, че си спомнят несъстояло се събитие, свързано с най-вълнуващата им тема.

Подобен бил и изходът при въпросите за събития, свързани с тема, с която участниците били добре запознати.

Когато човек срещне нова информация по тема, която го вълнува или с която е добре запознат, новината може да събуди спомени за подобни събития, които са „регистрирани“ в мозъка му, обяснява Сиара Грийн, съавтор на изследването и психолог в Университетския колеж в Дъблин. „Това довежда до чувство за нещо познато в новия материал и убеждението, че тази информация е била срещана и преди и съществува в паметта“, допълва тя.

инфо: БТА

Вижте още: 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.