Хората с тесни лица предизвиквали по-голямо доверие

лице

Хората с по-тесни лица предизвикват повече доверие. Това показва проучване, проведено от психолози от университета „Сейнт Андрюс”. Водещият изследовател Майкъл Стайрат е създал компютърна игра, чрез която да покаже зависимостта между визуалните възприятия и надеждността.  По време на играта, в която се печелят пари, на участниците била показвана безизразна снимка на дадено лице. След това те трябвало да решат дали да се доверят на човека и да си сътрудничат с него, за да изкарват повече пари, или да вземат спечеленото до момента и да бягат.

Изследването установява, че повечето от играчите са били склонни да се доверяват и да оставят парите си в ръцете на хора с по-тесни лица.

„Проучването има за цел да установи как точно хората взимат интуитивни решения и кое е водещото при решението ни дали да се доверим на непознати”, казва Стайрат.

Играта показва, че мъжките лица създават представа за господство и за сила. Хората с по-широки лица по-рядко предизвикват доверие и по-често – представа за егоизъм.

Резултатите са важни, но не трябва да стигаме до извода, че мъжете с по-широки лица са лоши, заключава Стайрат. Това, което показва изследването със сигурност обаче е, че мъжете с по-широки лица са възприемани от обществото като по-опасни и има по-голяма вероятност да бъдат изтълкувани като престъпници, казват учените.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.