Цивилизацията на олмеките е една от най-древните

2

Счита се, че от олмеките са произлезли други култури в Америка

Цивилизацията на олмеките се е развила в периода простиращ се от 1500 г. пр.Христа до 100 г. след Христа. Името олмеки в превод означава „хора от страната каучук“ и това се е разбрало от учените през 1929 г. То се отнася до културата, разработена в южната част на Веракруз и Северен Табаско, на територията на днешната държава Мексико.

За съжаление ние не знаем действителното им наименование, нито знаем на какъв език са говори, тъй като надписите по скалите, оставени от тази влиятелна цивилизация не са дешифрирани. Въпреки че цивилизацията на олмеките е заобиколена от множество загадки, учените смятат, че всички класически култури на Мезоамерика са произлезли от тази тайнствена цивилизация.

Древните олмеки постигат невероятна степен на развитие, напълно непонятно, ако вземем предвид, че ние не знаем нищо за техния произход, нито техните корени. Древните олмеки са знаели за опитомяването на животните, пчеларството и са извличали вещество с халюциногенни свойства от една жаба, която живее в Мексиканския залив. Тази практика се споделя и от шаманите в полуостров Юкатан и островите в Карибско море.

Техните каменоделски умения са нещо забележително. Постигнали са невероятни строежи и паметници, като гигантските олмекски глави, преди ацтеките, маите и други цивилизации на Северна и Южна Америка. Въпросът, който обърква археолози и други изследователи, е как? Откъде древните олмеки получават своите знания и откъде са ги придобили?

Много изследователи днес са се опитали да обяснят цивилизацията на олмеките и техните задълбочени познания в много области. Невъзможността да се отговори на почти нищо за тях доведе множество изследователи до предположението, че тези древни хора имат много мистериозен произход, който сочи към една духовна връзка.

Единственото „разумно“ обяснение, което би довело до разбирането на такъв сложен напредък в културно и технологично развитие е, че тези древни хора са имали контакт с по-напреднали цивилизации. Олмекската култура е наследена от друга голяма мезоамериканска цивилизация като тази на маите и ацтеките.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

ЯДРЕНА АТАКА УНИЩОЖИЛА МАРСИАНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.