Червеивите дупки хвърлят сенки в космоса

черна дупка

Всички сме чували за хипотетичните космически портали в пространството и времето, които се наричат на жаргон червеиви дупки и трябва да свързват два отдалечени региона в космическото пространство.

Проблемът досега беше, че те са математическо следствие от общата теория на относителността, но никой нямаше идея как и дали изобщо е възможно те да бъдат експериментално засечени и така тяхното физическо съществуване да бъде потвърдено научно.

Но сега има нова идея: според физика Раджибул Шайк от института по фундаментална физика Тата в Индия, можем да ги забележим по сенките, които те хвърлят. Това е много подобен начин на онзи, които учените вече използват, за да засекат други мистериозни обекти в космоса, черните дупки. Там също не е възможно да се наблюдават обектите директно, а само индиректно, по влиянието им и следите от него в околните региони на космоса.

“Нашите резултати показват, че посредством наблюдение на сенките на дупките, онези от тях, които имат достатъчно голям спин, ще могат да бъдат едновременно засечени и разграничени от черните дупки”, обяснява физикът.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

НАСА правят експерименти с времето и пространството

Хипотеза: Млечният път – гигантски тунел в пространство-времето?

Дупка в бъдещето. Наши потомци пилотират НЛО?

Хокинг поискал на надгробната му плоча да е изписана формулата за черните дупки

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.