Черните дупки генерират ветрове, които спират формирането на нови звезди

 черна дупка

Инструменти за космически наблюдения на американската Национална космическа агенция (NASA) и Европейската космическа агенция (ЕКА) показват, че черните дупки генерират свръхмощни ветрове от центъра към периферията си, пише на уебсайта си NASA. Учените отдавна предполагат, че е възможно да съществува такова явление, но доказването му беше трудно, поне досега.

Откритието предоставя на астрономите първата възможност да измерят силата на тези изключително бързи ветрове, доказвайки, че те са достатъчно мощни, за да възпрепятстват образуването на нови звезди в галактиките, където се намират.

“Знаем, че черните дупки в центъра на галактиките могат да се захранват с материя и че този процес може да произвежда ветрове. Предполагаме, че това регулира растежа на галактиките”, казва Фиона Харисън от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

“Знаейки скоростта, формата и размера на ветровете, можем да разберем колко мощни са те.”
Отделящите рентгенови лъчи ветрове, които се генерират от черните дупки, се движат със скорост до една трета от скоростта на светлината.

В новото изследване астрономите са проучили PDS 456 – ярка черна дупка, наричана още квазер, която се намира на 2 милиарда светлинни години от Земята. Тя поддържа ветрове, които носят повече енергия в секунда от енергията, излъчена от над един трилион слънца.

“Сега вече знаем, че квазерните ветрове допринасят значително за загубата на маса в галактиката, „издухвайки“ запасите от газове, които са горивото за формирането на звезди”, обяснява Емануел Нардини от Университета Кийл в Англия.

Астрономите смятат, че свръхмасивните черни дупки и галактиките им се развиват заедно и взаимно регулират растежа си. Това се доказва отчасти от наблюдения върху струпванията в центъра на галактиките. Колкото по-голяма е масата там, толкова по-голяма е и свръхмасивната черна дупка. Последното откритие показва как свръхмасивните черни дупки и високоскоростните им ветрове влияят на галактиките. При увеличение на размера на дупката ветровете й избутват огромни количества материя извън галактиката, а това спира образуването на нови звезди.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

ЧОВЕЧЕСТВОТО ЖИВЕЕ В ЧЕРНА ДУПКА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.