Човек може да види пламъка на свещ от 2,7 километра

svesht

Едновременните наблюдения на Вега – втората по яркост звезда в Северното полукълбо на Земята и обикновена свещ помогнаха на астрономите да изяснят, че човек е способен да вижда пламъка на една свещ от разстояние 2,7 километра.

Това става ясно от статия, публикувана в електронната библиотека на Корнуелския университет.

Както разказват Кевин Крисциунас и Дон Карона от Тексаския университет A&M в Колидж Стейшън в САЩ, подобно необичайно изследване им хрумнало покрай реклама на витамини, в която производителят твърди, че с тези „чудо хапчета“ може да се види свещ от разстояние 16 километра.

Учените не повярвали и решили да проверят в Google. За тяхно учудване търсенето не дало резултат – едни сайтове твърдели, че човек не вижда свещ, разположена по-далече от 5 километра, докато други казвали, че тази дистанция е 50 километра.

Поради тази причина Крисциунас и Карона решили самостоятелно да изяснят този въпрос, използвайки методите за наблюдение в астрономията. За тази цел учените включили цифрова камера към телескоп и започнали едновременно да следят два обекта – Вега, една от най-ярките звезди на небето на Северното полукълбо, и обикновена свещ.

Като сравнявали получените картини, астрономите постепенно отдалечавали свещта и не спрели, докато яркостта и размерите на нейния пламък не били приблизително еднакви на това, как изглеждала звездата в окуляра на телескопа.

Съпоставяйки разстоянието от телескопа до свещта и сравнителната яркост на светлинните петна с поправка на това, че Вега се явява ярък син гигант, авторите на статията изчислили разстоянието, от което пламъкът на свещта ще се вижда за невъоръжено човешко око, пише РИА Новости.

Както се оказало, то било доста по-малко, отколкото твърдял интернет – едва 2,7 километра. Това не само означава, че рекламата силно е преувеличила реалната полза от витамините, но и че човешкото око може да открива звезди от шеста величина на нощното небе, което не е толкова лошо, заключават учените.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ДВИЖЕНИЯТА НА ОЧИТЕ МОГАТ ДА МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.