Човечеството вече е изразходило ресурсите на планетата за 2015 г.

човек 2

Човечеството вече е изразходило ресурсите, които планетата може да му осигури за 2015 година. Това означава, че от днес планетата вече ще бъде „в преразход“, т.е. ще започне изтощаване на ресурсите й, пише днес лондонският всекидневник „Гардиън“.

Вестникът посочва, че този момент тази година настъпва шест дни по-рано, отколкото миналата. Иначе казано, световното население консумира равностойността на 1,6 планети годишно, или човечеството съществува на „екологичен“ кредит, и то огромен. Това рязко изтощава ресурсите на Земята и възможността им да се регенерират, посочва „Гардиън“, цитирайки анализ на мозъчния тръст „Глобал футпринт нетуърк“ (ГФН).

Той се базира на сравнение на потребностите и резултатите от човешката дейност, като се вземат предвид въглеродните емисии, обработваемата земя, рибните запаси, използването на дървен материал от горите – и възможността на планетата да регенерира тези ресурси и естествено да абсорбира отделяния въглерод. Това означава, че свръхнатоварването на природните системи нанася трайни увреждания, които не могат лесно да бъдат компенсирани или поправени, сочи анализът.

ГФН прави преценка, че консумацията на човечеството е започнала да надхвърля капацитета на нашата планета някъде в началото на 1970-те години и „денят на надхвърлянето“ всяка година идва все по-рано поради прираста на световното население заедно с постоянно растящата консумация.

„Големият проблем не е, че дефицитът, в който изпадаме, е все по-голям, а че той не може да бъде поддържан в дългосрочна перспектива. И макар че сме в уравнение с дефицит, ние не вземаме мерки да се движим в правилна посока. Проблемът е и психологически – просто проспиваме основния физически закон. Макар това да е очевидно дори за децата, за 98 на сто от икономическите плановици рискът изглежда малък и не си струва да му обръщаме внимание. Въпросът в крайна сметка е: има ли това значение за правителствата?“, заявява пред „Гардиън“ президентът на ГФН Матис Вакернагел.

Последиците от този „екологичен дефицит“ са видими в обезлесяването, ерозията на почвите, изчерпването на водните ресурси и натрупването на парникови газове в атмосферата. Вакернагел все пак изразява известна надежда, че международната конференция за климатичните промени в Париж през декември и глобалните дипломатически усилия в тази насока ще дадат перспектива за промяна на сегашната пагубна тенденция.

„Двата най-големи замърсителя (САЩ и Китай) започват да сътрудничат, а лидерите на Г-20- да признават, че ние трябва да изоставим фосилните горива до края на този век, макар че движението в тази посока все още е недостатъчно бързо“, казва Вакернагел.

инфо: dariknews.bg

Вижте още: 

УЧЕНИ: ШЕСТОТО МАСОВО ИЗМИРАНЕ НА ЖИВОТИНСКИ ВИДОВЕ ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.