Чудните мостове крият мистерии и легенди

Чудните мостове

Чудните мостове са сред най-красивите родни природни феномени

Чудните мостове, известни още и като Скалните мостове са изключителен природен феномен, впечатляващ със своето величие. Внушителните арки на мостовете са разположени под родопския връх Персенк. Като всяко друго чудо в българската природа, те са забулени в тайни и мистерии. За тях се носят от старо време много митове и легенди.

Една от най-разпространените легенди разказва,че незнайно откъде по тези места се появил змей, който нападал стадата и пастирите от близкото село Забърдо страдали от нашествията на неканения гост. След дълго умуване те решили да се отърват от сполетялото ги бедствие чрез хитрина. Натоварили на едно магаре дисаги с прахан, запалили го и го пуснали срещу нашественика. Ненаситният лакомник глътнал животното наведнъж и праханът започнал да го изгаря отвътре. Обезумелият звяр изревал страховито от болка и се напъхал в една малка пролука в земята, огромното му тяло се залостило и това бил краят на чудовището. След години, когато тялото му изгнило се открили невероятните мостове.


Според друго предание на това място, преди много, много години имало величествени скали. Техен господар бил страховит змей горянин. Хората се страхували от него и го прокудили от земите си. Той, от обида се скрил в пещерата,в която живеел. От мъката му избухнала експлозия през огнедишащите му ноздри. В планината се появили огромни кратери, за които хората говорели, че са неговите кости.

Друга стара легенда стига до нас от османско робство.Първият мост се явявал таен път, по който поробеното население си доставяло храна и провизии. „Ледената пещера“ пък се намирала близо до втория мост, като била използвана за естествен хладилник.

Феноменалните мостове са обявени за защитена територия още през 1949 година и са част от стоте национални обекти на България.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ЛЕГЕНДАТА ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.