Чуйте звуците на Северното сияние

pixabay.com

Можем да го чуем и без да го видим. И това се случва по-често, отколкото предполагаме.

Звуковият инженер Унто Лайне от университета „Аалто” във Финландия успява да запише звуците на сиянието в нощ, когато в небето не се наблюдават светлинните му завеси. Предполага се, че те звучат високо в атмосферата дори когато не можем да видим самото явление.

Полярното сияние се образува, когато частици от слънчевия вятър се сблъскват с магнитосферата на Земята. Те се ускоряват по линиите на магнитното поле до отдалечените от Екватора области, където „заваляват” в горните слоеве на атмосферата. Там си взаимодействат с нейните частици и така се появяват блещукащите светлини, които танцуват по небето.

Звуците на Северното сияние са загадка от дълго време и едва през 2012 г. записите на Лайне и колегите му потвърждават, че те са истински. През 2016 г. екипът разкрива и какво ги причинява. В особено студени, ясни и спокойни нощи слой по-топъл въздух се образува над плитък слой студен такъв в долните части на атмосферата. В тях може да се натрупат противоположни електрически заряди.

Когато геомагнитни смущения се разпространят надолу през атмосферата, може да възникне електрически разряд между слоевете, което предизвиква шума.

Изследователите предполагат, че има причинно-следствена връзка между песента на сиянието и геомагнитната активност. Както и че различните видове активност произвеждат различни звуци.
Новите проучвания показват, че двете явления не е задължително да съвпадат. Много полярни сияния са наблюдавани при липса на звуци и обратното. Но тъй като и двете са следствие на геомагнитна активност, те могат да се появяват и заедно.

„Това беше най-голямата изненада! – възкликва Лайне. – Звуците се срещат много по-често, отколкото сме мислили, но когато хората ги чуят без видимо сияние, те смятат, че това е просто пукане на лед или може би куче, или някакво друго животно.”

източник: spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.