Шотландия се сдоби с ново чудовище

плезиозавър

Шотландия има свое собствено праисторическо морско чудовище и това не е митичният звяр от езерото Лох Нес, предаде Ройтерс. Учени обявиха, че са открили фосилизирани останки от древно, наподобяващо делфин влечуго, живяло преди около 170 милиона години.

Създанието, наречено Dearcmhara shawcrossi, е член на групата на ихтиозаврите, които са били доминиращите морски влечуги по времето, когато на сушата са властвали динозаврите. Ихтиозаврите, някои от които са достигали чудовищни размери, са благоденствали в продължение на над 150 милиона години, преди да изчезнат преди около 95 милиона години.

Представителите на вида Dearcmhara shawcrossi са били със скромни размери за ихтиозаври – с дължина около 4,3 метра. Плували са в плитки топли морета по времето на юрския период и са се хранили с риба и сепии. Останките, намерени на шотландския остров Скай, са непълни, но по формата на кост от предните плавници учените съдят, че екземплярите от този вид са били издръжливи или бързи плувци.


„Dearcmhara shawcrossi е от Шотландия и е първото неповторимо шотландско морско влечуго, откривано и изучавано някога. Много други морски фосили са намирани в Шотландия, но голяма част от тях са изчезнали в частни колекции или са били продадени. Новият екземпляр нарушава тази закономерност – той е намерен от частен колекционер, който прави нещо невероятно – дарява го на музей и сътрудничи на учените“, казва палеонтологът Стив Брусате от Единбургския университет.

Аматьорът търсач на фосили Брайън Шоукрос открива вкаменелостите от Dearcmhara shawcrossi на плаж в северната част на остров Скай през 1959 г. и ги дарява през 90-те години на миналия век. За да почетат благородната му постъпка, учените кръщават вида на негово име.

Находката хвърля светлина върху продължителността на юрския период, смятан за „черна дупка“ в историята на морските фосили. Шотландия е едно от малкото места в света с находки от този период.

Други фосили свидетелстват, че представителите на вида Dearcmhara shawcrossi са съжителствали с членовете на друго разклонение морски влечуги – известните с дългите си шии плезиозаври. Загадъчното чудовище от Лох Нес често е изобразявано като плезиозавър.

инфо: dariknews.bg

Вижте още: 

УДИВИТЕЛНИ РИСУНКИ ВЪРХУ КАМЪНИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ Е ЯЗДИЛ ДИНОЗАВРИ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.