Шофьорите са седем типа – вижте кой тип сте Вие

шофиране

Независимо дали става дума за лятна почивка или пътуване към работното място времето, което хората прекарват по пътищата, може да бъде стресиращо преживяване, сочат в свое проучване психолозите на Лондонското училище по икономика (LSE). Проучването на социалната психология на пътната безопасност, проведено от Лондонското училище по икномика съвместно с производителя на гуми Goodyear, идентифицира седем различни начина, по които хората реагират при взаимодействие с други шофьори на пътя в зависимост от това как се справят с несигурността и собствените си чувства.

Чрез фокус групи и задълбочени интервюта с шофьори, учените открили седем индивидуалности (типа шофьори), които най-често се проявяват на пътя:

1) Учителят – изпитва нужда да е сигурен, че другите шофьори са разбрали грешката, която са извършили на пътя, и очаква признание за усилията си да учи другите.

2) Всезнайкото – той/тя мисли, че е заобиколен/а от некомпетентни глупаци и постоянно крещи на другите шофьори, докато седи защитен/а в собствената си кола.

3) Състезателят – задължително трябва да е преди другите шофьори и се дразни, когато някой друг шофьор му застане на пътя. Той/тя ускорява, когато някой се опита да го изпревари или пък затваря пролуката, така че никой да не може да го задмине.

4) Наказващият – иска да накаже останалите шофьори за всяка грешка на пътя. Може дори да излезе от колата си и да се приближи агресивно към колата на другия шофьор. И не само приближи

5) Философът – приема лесно грешното поведение и се опитва да го обясни. Успява да се владее и не показва много емоции.

6) Въздържателят – не приема грешките на другите шофьори лично, но все пак не пренебрегва опасностите.

7) Беглецът – слуша музика или говори по телефона, за да се изолира. Бегълците се разсейват, така че да не им се налага да си взаимодейства с другите шофьори на пътя. Това на първо място е стратегия за избягване от разочарования.

инфо: expert.bg

Вижте още: 

ТОЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСЕН ТЕСТ РАЗКРИВА МНОГО ЗА ВАС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.