Почитаме Света Марина – покровителка на брака и водата

На 17 юли Българската православна църква почита Света мъченица Марина. На този ден празнуват всички, които носят името на светицата, означаващо морска.

Света Марина е била дъщеря на езическия жрец в Антиохия през III век. Още от малка светицата е възпитавана от баща си в идолопоклонничество. Но Марина решила да приема християнството и да се покръсти.

Гоненията срещу нея оглавил собствения ѝ баща. На 16-годишна възраст управителя на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения заради това, че не искала да се откаже от вярата си.

Макар че Марина била християнка, тя все още не била кръстена и по време на изтезанията се молила на Бог да бъде извършено Светото кръщение преди да умре.

Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче.

Така тя изплувала на повърхността и започнала да пее, защото вече била кръстена. Римските войници веднага я заловили, след което тя била осъдена на смърт и убита.

В българските народни вярвания Света Марина се приема за покровителка на водите и най-вече на Южното Черноморие. В деня, когато се почита нейната памет, се смята, че водата в църквите и манастирите, носещи нейното име, е лечебна.

Света Марина е покровителка и на брака.

В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

В народния фолклор днешният празник е известен и като Горещници и се празнува 3 дни, като празниците завършват днес. Празникът се отбелязва, защото в народния календар 15, 16 и 17 юли са били най-горещите дни в годината.

Днес не трябва да се работи, да се пали пещ, да се пече хляб и да се пере, за да се предпази домът от пожари.

Заради факта, че празника на Света Марина съвпада с Горещници, светицата се нарича още Огнената Марина.

На празника на Света Марина имен ден имат Марина, Марин и техните производни.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Мистериозна икона във видинска църква – Исус, изобразен в космически кораб

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Откриха зазидана икона след ясновидски сън

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.