Ръстът на новите заразени в Европа видимо намалява

Трендът се вижда ясно в
най-засегнатите на етапа държави и е резултат от ограниченията, които бяха въведени през последните две седмици

През последните дни ръстът на новите заразени в почти цяла Европа намалява. Това е процентът на установените носители на коронавируса в конкретния ден от общия брой до момента. Този показател може да служи за ориентир за скоростта на разрастване (или намаляване) на епидемията.

Няколко дни все още не са достатъчни, за да се твърди, че има устойчив тренд на успокояване на епидемията в цяла Европа. В момента заразата се движи на различни скорости в различните държави. Но общият извод е, че навсякъде, където епидемията започне да се разраства и се приложат строги ограничителни мерки, ръстът на новите заразени започва да намалява седмица след въвеждането им. Причината за това е, че средният инкубационен период на COVID-19 – времето от заразяване до поява на първите симптоми, e около седем дни, а максималният е 14. Очевидно въвеждането на ограничителни мерки намалява разпространението, но резултатът от това се вижда в данни най-рано след седем дни и най-отчетливо след 14. По-дългият период е нужен и защото през него в малка част от случаите се развиват и по-тежки симптоми, които налагат болнично лечение и съответно установяване на положителни случаи.

Всяка държава в Европа в момента има различна политика за прилагане на тестове, така че отделните данни показват различна картина на болните. Но ако приемем, че политиката за тестване не се променя, дневният ръст на регистрираните заразени показва общата тенденция.

Изводът от тези данни е умерено оптимистичен. Те дават възможност да се види, че има ефективни начини за ограничаване на епидемията. Намаляването на ръста на новите регистрирани случаи обаче далеч не означава, че е достигнат пикът на епидемията. За него ще може да се говори, чак когато реалният брой на новите заразени започне да върви надолу, което не е ясно дали ще се случи в близките дни.

Въпросът сега е какво да се прави, за да може да се излезе от ограниченията, без скоростта на епидемията да се върне отново към предишните си стойности.

 

Един от интересните изводи в графиката е да се види защо има толкова резки пикове. Те се случват в точно определени дни – обикновено понеделник. Журналистически разработки от различни държави твърдят, че причината за това е, че през събота и неделя лабораториите работят с намален капацитет, защото някои хора си почиват. Подобно отклонение има и в България.

Италия

Данните за най-засегнатата в момента страна в Европа – Италия, показват най-отчетлив спад. Причината за това е, че там първо бяха въведени най-строгите ограничения за социално дистанциране и резултатите са налице. Това обаче далече не означава, че натискът върху здравната система там намалява, напротив. В абсолютна стойност броят на новите заразени продължава да отбелязва рекорди, болниците са претоварени и ситуацията ще става по-тежка, преди да започне да се оправя. Ако мерките продължават да се спазват, положителните новини там ще започнат да идват първи от цяла Европа, вероятно през следващите (поне) десетина дни.

Испания

Ситуацията в някои региони на Испания вече е абсолютно сравнима с най-тежко засегнатите области на Италия, но и там взетите мерки водят до успокояване в ръста на новите регистрирани заразени. Мадрид наложи ограниченията около седмица по-късно и съответно успокояването на кривата не е толкова видимо.

Франция

Morkadis

Франция е другата тежко засегната в момента държава, като ограниченията там бяха наложени почти едновременно с Испания.

Германия

Германия е пример за друг тип политика. Там засега епидемията изглежда много по-контролирана – има масово и добре организирано тестване, което позволява на държавата да управлява ситуацията много по-ефикасно. Броят на фаталните случаи е много по-малък и както се вижда, ограниченията водят до резултат и там.

Великобритания

Правителството на Борис Джонсън до последно се опитваше да не налага строги ограничения, за да може да запази икономиката си. Огромният ръст на новите случаи обаче наложи пълно обръщане на тази политика и затова намалението се усеща едва през последните няколко дни.

Можете да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време ТУК или ТУК

инфо: capital.bg

Вижте още:

Предсказание за коронавируса. Ето какво казват астролозите

На всеки 100 години на планетата избухва пандемия. Съвпадение?

Георги Рачев: Слънцето може да смачка пандемията

Астролог: 27 април ще е съдбовна дата за епидемията от коронавирус в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Станмир 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.