Технологиите за колонизация на Марс могат да спасят и Земята

pixabay.com

Представете си, че днешната дата е през 2080 г. и вие сте част от третата или четвъртата вълна от имигранти на Червената планета. Благодарение на изменението на климата животът на Земята се е превърнал в предизвикателство за повечето хора. Нещата не са се подобрили от 20-те години на века, нашите лидери не са се заели с проблемите със смелост и затова пренаселеността, неравенството, бедността и недостигът на вода са направили големите метрополни райони изключително неприятни. Земята за много хора е станала гореща, мръсна и претъпкана.

Но в това бъдеще се е отворила алтернатива: постоянна общност, BaseTown, е била създадена на Марс и хората се редят на опашки за възможността да отидат там. Самата общност е нараснала до около десет хиляди души и се очаква да достигне сто хиляди през следващото поколение. По-важното обаче е фактът, че технологиите, разработени за поддържане на живота на Марс, са започнали да революционизират живота на Земята.

Цианобактериите, развъждани, за да превърнат азота и въглеродния диоксид в атмосферата на Марс в органични молекули, са изнесени обратно на Земята. У дома тези цианобактерии сега изчистват въглеродния диоксид, останал в земната атмосфера от индустриалната епоха, и помагат за възстановяването на деградирала земеделска земя.

Начинът, по който BaseTown синтезира протеини в гигантски биореактори, също е изнесен обратно на Земята, за да поддържа здравето на хората сега, когато изменението на климата ограничава отглеждането на животни. Въпреки това не виждате тези бактериални биореактори, когато вземете транзитната капсула от орбиталната площадка за кацане до входа на скалата на BaseTown.

Биореакторите не правят особено впечатление в пейзажа. Всъщност те не са нищо повече от гигантски подземни резервоари, захранвани със слънчева енергия и въглероден диоксид. Слънчевата светлина се намалява с помощта на оптични кабели, така че повечето от жителите на BaseTown са само слабо запознати с тази част от инфраструктурата.

Това, което привлича вниманието ви – това, което привлича вниманието на всички – е стената на скалата, превърнала се в пчелна пита от подсилени прозорци и капандури, внимателно проектирана да издържи на възможността от удар на метеорит, оцветена, за да филтрира вредната радиация, но проектирана да позволява най-голямото възможно количество светлина.

Когато излезете от транзитната совалка и влезете в главния мецанин на BaseTown, ще бъдете посрещнати с изненадващо отворено и добре осветено пространство, пълно със зеленина. Един от постоянните принципи на дизайна на BaseTown е да се гарантира, че всеки фотон от слънчева енергия, който навлиза в BaseTown, се използва за множество приложения. Растенията се насърчават да растат на всички слънчеви места. И всяко от тези растения изсмуква допълнителен въглероден диоксид, отделя кислород, пречиства водата и превръща органичните молекули в храна.

Освен това растенията са приятни за гледане: трудно и опасно е да се предприеме преход на повърхността и повечето хора прекарват времето си на Марс на закрито. Растенията превъзхождат хората хиляда към едно. Тези растения са развъждани, за да се справят с околната среда с ниска гравитация и ниско налягане и всички са сгушени в хидропонно решение, но първото ви впечатление от BaseTown е, че всеки жител трябва да е майстор градинар.

Беше дълго пътуване от Земята и в продължение на месеци не сте яли нищо друго освен постоянната диета от лиофилизирана и хиперконсервирана храна. И така, вие сте нетърпеливи да опитате марсианската кухня. Идентифицирайки малък зелен двор за хранене, използвате новата си идентификационна карта и си поръчвате сашими със сьомга, препечени водорасли, градинска салата и след това, поглеждайки към напитките, избирате млечен шейк.

В менюто всички тези артикули са посочени като местни и когато пристигнат на конвейер, оставате приятно впечатлени. Сашимито наистина е клетъчна култура, която е 3D отпечатана, за да изглежда така, сякаш идва от сьомга; докато хапвате от приятната текстура, се чудите дали тази технология може да е попречила на сьомгата на Земята да бъде почти изчезнала от прекомерен улов? Водораслите имат вкус точно като морските водорасли на Земята, както и зелената салата, с изключение на това, че тази зелена салата е много по-свежа от това, с което сте свикнали, тъй като е събрана от хидропонни легла по-рано днес. А що се отнася до млечния шейк, млечните протеини са продукт на специално проектиран процес на ферментация, но нямате представа дали този млечен шейк има вкус като от истинско краве мляко, защото никога преди не сте опитвали „истинско“ млечно.

През последните две поколения броят на кравите на Земята рязко е намалял и днес е рядкост да се яде истинско месо или млечни продукти и много хора избират да не го правят. Независимо от това, този марсиански млечен шейк е едновременно освежаващ и богат.

След като приключите с това първо хранене на Марс, внимателно поставяте приборите и чиниите си в стерилизационна камера и щателно изстъргвате всеки остатък от органична материя от чинията си и в сложна инфраструктура за компостиране. Обучението на ООН за космически пионери беше много ясно по този въпрос. На Марс не може да има такова нещо като отпадъци. Ресурсите са оскъдни и всичко трябва да се управлява внимателно. Отново, може би това е още един урок, който трябваше да научим преди векове на Земята. Оглеждате новия си дом – вашето ново начало – и си мислите, че това може да не е толкова лошо. Може би хората у дома имат какво да научат от системата, която сме изградили тук?

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.