Чудото на Девата от Фатима или появата на звездни хора?

В началото на пролетта на 13 май 1917 г. три местни деца – овчари, Лусия Сантос и братовчедите й Джасинта и Франсиско Марто съобщават, че няколко пъти са били посещавани от ангел. Тези посещения по-късно били приписани от римокатолическата църква на Дева Мария от Фатима или Девата от Фатима. Когато слухът за тези посещения се разпространява, хиляди хора се стичат в района, за да се срещнат с децата и за да отидат на мястото, където те са били посещавани. Освен това се казва още, че посетителят е обещал чудо, което щяло да се случи на 13 октомври следващата година. Над 80 000 дучи се стичат във Фатима на 13 октомври 1917 г. и стават свидетели на събитието известно още като „Чудото на слънцето“ при което подобен на диск ярък обект се спуснал от небето и полетял към хората. Дискът излъчвал цветни светлини, а свидетелите разказват, че отделял силна светлина преминавайки малко над хората, след което изчезнал в облаците.

Духовни вярвания и свръхестествено

Може би един от най-любопитните факти свързани с явлението във Фатима е, че то било предсказано и от група екстрасенси. Въпреки че това не ни води по-нататък към обяснението на случилото се, това ни позволява да разберем как събитията във Фатима са били оформени така, че те да отговарят на определена религиозна интерпретация, а не на по-научно или по-земно обяснение.

Католическата църква разглежда подобни предсказания от екстрасенси и медиуми като предмет на окултното и на демоничното, така че е естествено те да искат да опровергаят по всякакъв начин твърденията, че екстрасенси са предвидили случилото се, което по-късно цялата църква определя като явяването на Девата от Фатима – Дева Мария. Но преди да разгледаме тези пророчества, отпечатани в португалската преса месеци преди събитието от Фатима да се случи, нека първо да разберем какъв е бил социалният климат, който съществувал в Португалия по това време.

Португалия в началото на XX в. е католическа страна, но създаването на Първата португалска република през 1910 г. води след себе си период на нестабилност и религиозно преследване. Трябва да се има предвид също така, че сянката на инквизицията все още е тежала силно над европейското население, като последната екзекуция на вещици е извършено едва през 1826 г. Зад ортодоксалната външност на Португалия спиритуалистическите вярвания винаги са съществували и са вървяли ръка за ръка с християнството, което води до странна смесица от езически и католически светии, които хората чествали през различните дни от годината. Това разбира се обаче, не винаги се е изразявало открито.

Районът около Фатима имал дълга история свързана с езическите практики. Местният фолклор съдържа много истории за феи и други странни същества. Скалистият терен и планински район, е много подобен на този в Бенбулбин в Западна Ирландия, който също има дълга традиция в свръхестественото, там се смята, че живее и тайнствен народ наречен „The Gentry“. Според легендите тези подобни на феи същества понякога влизат в контакт с хората и им давали съвети или ги предупреждалави за надвиснали опасности. Случвало се обаче, понякога да гледат на хората с презрение, като често показвали, че те са по-висши и по-еволюирали.

Португалия има подобна традиция, която описва раса от свръхестествени жени, наречена Мура Енкантада, за която се казва, че са пазители на врати водещи към други измерения. Смятало се също, че тези жени са в състояние да правят огнени и светещи кълба и да ги управляват, което доста добре съвпада с наблюдаваното явление във Фатима със светещия овален обект, въртящ се в небето.

Прадсказанията за Девата от Фатима

Именно в анархичния социален климат на традиционния католицизъм и прогресивна политика група португалски спиритуалисти започнали да получават съобщения или „предавания“, които предсказвали серия от необикновени събития, които ще се състоят на 13 май 1917 г. (това е денят в който започнали появяванията на Девата от Фатима пред трите деца). Говорило се, че медиумите били толкова засегнати от получаваните послания, че решили да ги документират в брошури и статии във вестниците, така, че по-късно никой да не може да каже, че не били автентични.

Според Фелипе Фуртадо де Мендоса, писател на книгата „Лъчът на светлината на Фатима“ групата медиуми първо публикувала обява в местният вестник „Диарио де Нотичиас“. В обявата си те казали, че на 13 май ще бъде „ден на голямо щастие“. На този ден „блестящата светлина на Утринната звезда ще озари пътя“. Друг забележителен факт за това съобщение, е че медиумът го е записал огледално и то може да бъде прочетено само ако листа хартия се държи пред огледало. Този феномен на обратното писане се е срещал много пъти в историята на спиритуалистическите и шамански комуникации с духове, както и особено чести, при медиуми твърдящи, че общуват със звездни хора.

Оригиналното съобщение, отпечатано от вестика все още е в архива на „Diario de Noticias“. Броят е от 10 март 1917 г., цели два месеца преди да са започнат появяванията на Девата от Фатима.

В Порто друга група екстрасенси получили подобни предсказания и също документирали тези съобщения, за да могат по-късно да докажат твърденията си. Тази втора група получила съобщение, в което се казва че „нещо невероятно“ ще се случи на 13 май (тогава Девата от Фатима се появява пред децата). Отнова, за да докаже твърдението си те публикуват съобщенията, които са получила във вестниците „O Primeiro de Jeneiro“, „Jornal de Noticias“ и „Liberdade“. Човекът, който пуска тези съобщения във вестниците е добре известният португалски екстрасенс наричащ себе си само с г-н Антонио.

Дали в този период в Португалия не се случвало нищо по-интересни и нямало, кой знае какви новости и новини, тези съобщения създали много вълнение у хората. Имало, както много вярващи, които смятали, че наистина нещо ще се случи, така и много скиптици. В крайна сметка всички очаквали 13 май за да видят какво ще стане.

Чудото на слънцето

Morkadis

Това което се случва на 13 май е нещо, което отеква из целия свят, както по онова време така дори и до днес (децата разгласяват през юни месец, че са били посещавани от тойнствено същество). Въпреки това, в много отношения тези явно свръхестествени събития, са се променили значително по отношение на начина, по който са били представени първоначално.

Така нареченото „Чудо на Слънцето“ например е може би най-известното свръхестествено явление, което е наблюдавано и документирано от маса свидетели в цялата записана история. Всъщност хората не са казвали разбира се, че Слънцето лети из въздуха, а че на небето се е появил ярък овален обект, който летял и излъчвал силна температура.

Друг факт свързан с това събитие е, че трите деца, които били посетени от ангел, когато ги попитали от къде идвал този ангел, те посочили нагоре. През цялата поредица от явявания, които преживели децата те никога не са виждали как устата на съществото се движи, те обяснили че чували думите му сякаш вибрирали около тях в момента на появяването на съществото. Друг факт, който католическата църква променя относно тайнственото създание е, че първоначално децата го описват на височина по-малко от 3 фута (0,91 метра) и плешиво. В хода на разпитите, обаче с „помощта на църквата“ деца променят вншния вид на появилото се същество пред тях с това на красива дама, досто по-подходяща визия за Дева Мария и съответно за църквата.

Феномените в културата и времето

Много други визионери и духовни водачи от това време също са твърдели, че са получавали съобщения. Алис Бейли казва, че е получил събщесия от висша цивилизация от Сириус. Алистър Кроули и Рудолф Щайнер пък казват, че получили предавания през 1904 г, на базата на които те пишат най-известното си произведение „Книгата за закона и знанието на висшите светове“.

Връщайки се още по-назад във времето, хората от племето на догоните също твърдят, че са получили мъдрост и знания от същества от Сириус. Догоните пазят тайната си обаче и не обясняват как точно са получили тези знания, чрез какви методи и канали на комуникация. Дали тези звездни гости ги посещават лично и им предават знания или пък те я получават по друг начин остава загадка. Догоните имат изключителни познания в науката и в частност квантовата механика. Тези знания не са били известни на ранните антрополози, които откриват племето и съответно не биха могли да им ги предадат. Освен това тази знания догоните са ги описали още преди векове. Още за вярванията на догоните може да прочетете в статията ни посветена на тях „Ние сме извънземни“.

Поразително сходство съществува между древните богове-амфибии – Оан, за които се споменава, че са пристигнали от звездите и са донесли цивилизациятаи боговете на догоните Номмо. Те изобразявали тези богове потопени във вълни, което пък от друга страна може да символизира тяхната нематериална, квантова природа.

Въпросите без отговор

Възможно ли е всички тези божества да произхождат от едно и също място и посланията, които те носят, да се променят в зависимост от културата и развитието на човечеството? Възможно ли е звездните същества на хопите – качините, за които също се твърди, че идват от Сириус, да са същите същества, които са се появили и при догоните. Хопите наричат един от боговете, който ги спасил бог Ану, което е и името на вавилонския бог на небето.

Възможно ли е тези божества да бъдат същите пратеници, които са се появили във Фатима и които са пращали съобщения на Алистър Кроули и Рудолф Шайнер, или всички тези факти са просто някакъв културан феномен?

Каго вземем предвид и много други религиозни движения, които са започнали с привидения или канализирано предаване на съобщения и знания, ние ще открием наличието на един много древен модел. Независимо дали изследваме мормонизма, авраамическите религии, будизма, индуизма или различните шамански традиции, единствената обща черта, която я има в абсолютно всички религии е началната точка, в която съществата, които твърдят, че са отвъд човешката сфера, са ни побутнали за появата на нова парадигма.

Дали това е просто съвпадение или може да се крие нещо много по-дълбоко?

източник: drevnite.com

Вижте още:

Греъм Хенкок: Срещнах се с пазителя на Кивота

Истината за най-красивото нетленно тяло, положено в кристален ковчег във Франция

Ватиканът мълчи за тайното пророчество от Фатима

5 необясними свръхестествени събития, променили историята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.