10 изключителни факта за живота на викингите

Изображение: pixabay.com

Гледали сме филми за тях, чели сме различни истории, но, оказва се, и до днес знаем малко за викингите. Повечето хора са убедени, че те са варвари, обитаващи през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия. В Европа ги наричали „нормани“ – „мъже от Севера“, или „варяги“. Оттам насетне започват легендите, част от които дори бяха претворени преди време в хитовия сериал „Викинги“.

Всъщност, в основната си част викингите са били селяни от датски, норвежки и шведски произход – земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци. Освен да ограбват села, викингите са отглеждали много култури, ловували са, правели са бижута и дори са съчинявали вълнуващи приказки за приключения, наречени саги.

Много учени историци са убедени, че доста преди Колумб до Америка са стигнали именно викинги. Безспорно доказателство за това дава селището Нюфаундленд, открито през 1963 година. В него археолозите намират много доказателства за това, че викингите са предшествали Колумб в Америка с почти 500 години.

Историята на викингите започва още през 8-ми век. Те тръгват от Скандинавия в прочутите си кораби и създават една значима част от човешката история. С течение на времето викингите създават търговски селища в цяла Европа.

Освен това тези „варвари“ са имали и свои собствени закони. Така например, всеки, който не е роб и притежава дори и минимално количество земя, има право да присъства на публични събрания, известни като тинг. Тингът е елементарна форма на парламент, при чиито събирания се изработват закони или се съдят техните нарушители. Всяка местна общност или област има свой тинг.

През 10-и век на викингите била подарена земя във Франция. От името на викингите – „нормани“, я кръстили Нормандия. Исторически верен факт е, че именно варяги защитавали в онези времена французите, от набезите на други племена и народи.

Знаете ли как тези „диваци“ са поддържали външния си вид, как са пренасяли огъня, как са се отнасяли към жените си и как са се сбогували с покойниците? Запознайте се с викингите. Такива, каквито никога досега не сте си ги представяли. Извън митовете и легендите, извън киното и литературата. Ето 10 изключителни факта за живота на викингите.

1. Били са много по-суетни от останалите европейци

Враговете им ги считали за неугледни варвари, но е доказано, че викингите всъщност са се къпели много по-често от всички европейци по това време – поне веднъж седмично и за предпочитане в горещ извор. Гребените, пинсетите, ножицата и клечките за уши са сред изобретенията на викингите, без които не можем и до днес.

„Богословът Алкуин Йоркски е критикувал кралския двор на Нортумбрия за това, че там са копирали дрехите и прическите на викингите. Силни чувства е предизвиквала и чистоплътността на викингите – те са наричани „добре сресаните сърцеразбивачи“, защото всеки ден са се сресвали, били са облечени с чисти дрехи и са се къпели всяка събота, което според мнението на британския монах, е „заплашвало добродетелите на омъжените жени„, твърди норвежкият историк и експерт по викингите Ким Ярдар в книгата си „Повелителите на морето“.

Изображение: pixabay.com

В ерата на викингите на почит била светлата коса. Ето защо тъмните мъже използвали силно концентриран сапун с високи нива на луга, с който избелвали косите си. В някои региони избелвали и брадите си. Историците вярват, че освен че са част от идеала за красотата на тяхната култура, избелелите коси им помагали да се предпазят от въшките.

2. Използвали са собствената си урина, за да палят огън

Маниаците на тема чистота не са се страхували да използват собствените си отпадъчни продукти. Събирали дървесни гъби и ги варили в продължение на дни в урина, докато не се получи еднородна, гъста смес. Натриевият нитрат, намиращ се в урината, се смесвал с тъканта на гъбите и правел сместа лесно запалима. Така викингите можели лесно да си запалят огън, независимо къде са се намирали.

Morkadis

3. Карали са ски за забавление

Преди около 6000 години скандинавските народи разработили своя собствена версия на ските и ги използвали за лов, пътуване и забавление. Те дори имали бог на ските, който се казвал Улър. Кралете и високопоставените лордове се отдавали на ски за развлечение и понякога провеждали състезания, в които най-добрите скиори можели да спечелят награди.

4. Викингите прекарвали голяма част от времето си като фермери

Не е много героично, но през по-голяма част от времето си викингите държали коса, а не меч. Вярно е, че някои от тях били коварни пирати, които слизали от лодките си, само за да опожарят някое село, но голяма част от тях отглеждали ръж, ечемик, овес. Гледали са и добитък – кози, прасета, овце – в малки ферми, които обикновено давали достатъчно храна, за да изхранят семейството.

5. Викингите се покланяли на много митични божества

Один, богът на мъдростта и войната, бил главният бог в пантеона на викингите. Негова жена била Фрия. Тор бил убиец на великани и властелин на ветровете и дъждовете. Фрей пък бил безнравствен бог на мира и плодородието. Неговата сестра Фрейа била богиня на любовта и плодородието. А Хел — богиня на подземния свят. От скандинавската митология произлизат някои дни от седмицата на английски и на някои други езици. „Тюздей“ означава „ден на Тюр“, „уенздей“ е „ден на Водан“, „търздей“ – „ден на Тор“ и „фрайдей“ – „ден на Фрия“.

6. Шлемовете им са били без рога

Оказва, че за цялата история на археологични разкопки не е намерен нито един рогат шлем. Има хиляди различни шлемове – заострени и закръглени, прости или с декорации и дори са намерени няколко шлема с крила като на Хермес или Астерикс, но не и с рога.

Тези воини обаче обикновено влизали в битка гологлави. Погрешната идея за рога се появява през викторианските времена, когато викингите са били романтизирани. Художници започнали да ги изобразяват като бляскави диваци с рогати каски.

7. Групови изнасилвания по време на погребение

Ритуалните групови изнасилвания са били често срещани при викингите. Арабският писател и пътешественик Ахмед ибн Фадлан на път за Волжка България описва необичайна погребална церемония, на която става свидетел през 921 г. край бреговете на Волга:

„Когато умира богат човек, те разделят неговото състояние на три равни части. Една трета отива за неговото семейство, втората се изразходва за погребението, а с последната варят бира, която пият в същия ден, когато неговата робиня се самоубива и я изгарят заедно с господаря ѝ… Когато умира вождът, те попитаха неговите робини: „Кои от вас искат да умрат заедно с него?“ Една от тях отговори: „Аз“.

След това Ибн Фадлан описва как жената е отведена в шатрата на починалия вожд и шестима мъже правят секс с нея, след което я екзекутират.

8. Погребвали мъртвите в лодки

В скандинавската религия се вярвало, че воините живеели славен живот след смъртта. Считало се плавателните съдове, които им служили добре в живота, ще им помогнат да стигнат до крайната си дестинация. Викингите приемали за голяма чест човек да бъде мумифициран, облечен в накити и погребан на кораб. Изтъкнатите воини и високопоставените жени често били изпращани в последния си път на кораб, заобиколени от ценни стоки, оръжия и роби.

9. Жените на викингите имали основни права

Момичетата викинги обикновено били принуждавани да се женят около 12-годишна възраст и се грижели основно за домакинство, пълно с деца, докато съпрузите им отплавали и се впускали в разни приключения. Въпреки това в сравнение с други жени през това време те се радвали на широка гама от свободи – имали право да наследяват имущество, да подават молба за развод и дори да си възстановят селища, ако бракът се провали.

10. Правели са жертвоприношения с деца

Човекът според викингите е бил най-добрият дар за боговете, а децата са смятани за най-ефективната жертва. В „Повелителите на морето“ Ким Ярдар отбелязва, че учените дълго време не са искали да копаят в тези тъмни ъгълчета на историята. Човешките жертви трудно могат да се съгласуват със съвременните представи за викингите като носители на културата, първооткриватели и изобретатели, а не жестоки насилници и убийци.

„Теорията, че викингите заради религиозните си вярвания са принасяли в жертва хора, намира все повече потвърждения в момента. И според мен този брутален аспект на тяхното съществуване ни помага по-добре да разберем цялата сложност на епохата на викингите“, каза Ярдар.

източник: 10te.bg

Вижте още:

5 викинги, за които трябва да знаете

Тайната на легендарния меч на викингите Улфберт

Ритуалите на викингската култура

Рагнар Лодброк – свирепият викинг, който се превръща в легенда

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.