10 интересни факта за лотоса – цветето на светлината

Лотосът е сред любимите цветя на боговете. В тантризма е символ на женското начало, а според индуизма във всеки човек стои духът на лотоса. Считанo е за свещено цвете в Китай, Египет, Индия, в източните науки и будизма. Олицетворение е на плодородие, съвършенство и чистота.

Символизира хармонията и любовта и е наричано още „Цветето на светлината“. То изразява връзката между творческата енергия на лунната и слънчевата вода. Това прелестно растение се свързва с успеха, богатството и силата на положителната енергия. Днес ви представяме 10 интересни факта за лотоса – цветето на светлината.

1. Лотосът достига височина от едва 125 см, но се разпростира на цели 3 метра ширина.Цветовете на лотоса могат да бъдат в червени, бели, розови, сини и жълти нюанси и обикновено растат в плитки и мътни води. Според традиционната история, колкото по-кална и мътна е водата, толкова по-красиви са цветовете на лотоса.

2. В египетската митология лотосът се свързва със слънцето, понеже цъфти през деня и се затваря през нощта. Древните египтяни го смятали за източник на живота, красотата и стремежа към един по-добър свят. Легендата разказва, че от лотос се е родил богът на слънцето Ра.

3. Още от древни времена лотосът се свързва с върховната власт. Той е бил символ на Горен Египет, а скиптърите на фараоните приличали на цвят от лотос, поставен върху дълго стъбло.

4. Лотосът е свещено цвете за будистите. За тях то представлява чистота на ума, духа и тялото. Осемте листа на лотоса, използвани в будистките мандали, символизират космическата хармония и духовно осветление. Древните китайци почитали лотоса като свещен още преди будизма. За тях бил символ на чистота, целомъдрие и свята сила.

5. Розовият лотос е националното цвете на Индия и Виетнам. Според индуизма цветето представя божествеността, вечността и обновяващата се младост. Покровителката на богатството и късмета – Лакшими, е изобразявана в разцъфнал розов лотос и като богиня държи цветето в ръцете си.

6. Лотосът се използва в традиционната азиатска билкова медицина, а младите листа, семената и корените са годни за консумация и се срещат в азиатската кухня. От сухите тичинки на лотоса пък може да се приготви много ароматен чай.

7. В Корея, Китай и Япония ежегодно се организират фестивали на лотоса. По време на празненствата посетителите могат да се насладят на божественото цвете, да се научат да правят лотос от хартия и да опитат от ароматния чай, направен от растението.

8. На санскрит думата за лотос е „падсамана“, а това е и класическа поза в йогата. Тя е една от основните пози, които се практикуват при медитация. Поза „лотос“ има отношение към цветето, а частите му са символ на развитието на съзнанието. Корените са егоистичната ни природа, стъблото представлява търсенето на смисъла, а цветовете са символ на нашата реализация.

9. В различните традиции осъществяването на възможностите се изобразява като разцъфнало цвете на повърхността на водата. На Запад обикновено цветето е лилия или роза, а според източните традиции – лотос. Той се явява като образ на началото и творението и е символ на божествената светлина.

10. Цветовете на лотоса имат различна символика. Белият лотос символизира мисловна чистота и духовно съвършенство. Червеният лотос е знак на любовта, страстта и състраданието. Синият лотос е символ на победата на духа над материята, на знанието и мъдростта. Розовият лотос пък обикновено е запазен за върховните божества.

инфо: 10te.bg

Morkadis

Вижте още:

12 от най-магичните улици по света, заслонени от цветя и дървета

Цветята у дома пазят от уроки

Избери цветя! Разбери какво те очаква това лято

Посланието, скрито в цветята, които ви подаряват

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.