10 истински герои, променили света (част 1)

Когато чуете думата „герой“, вероятно автоматично пред нея слагате и „супер“, представяйки си как Отмъстителите се борят с извънземните над Ню Йорк. Тези ваши герои винаги са нелепо добре изглеждащи, изградени само от мускули и имат някакъв костюм или наметало, което ги отличава от останалите.

Тези герои са перфектни във всяко отношение и не могат да сбъркат – винаги пристигат навреме, изглеждат безупречно и се придържат към моралния си компас. Те са станали известни, защото ежедневно спасяват „обикновени“ хора и всеки иска да е като тях. Всеки иска да е различен. Никой не иска да се чувства сякаш не съществува и е просто поредното число, вместо значим човек.

Супергероите са вдигнали летвата доста високо, защото са идеални личности, които винаги поставят другите преди себе си. Те са добри до мозъка на костите си и не биха се замислили да рискуват живота си, за да спасят вашия. Но такива хора всъщност не съществуват, нали? Е, има доста личности от историята, чиито действия са променили света. Независимо дали са целяли това или не, техните постъпки и мислене са ги превърнали в истински герои.

10. Кайл Карпентър

1

Уилям Кайл Карпентър е най-младият жив войник, получил Медал за храброст.

Той е награден с престижното отличие за своята забележителна храброст, която проявява на мисия в Афганистан. Карпентър предпазва свой приятел от ръчна граната, хвърлена на покрива, където са разположени през ноември 2010г. И двамата мъже оцеляват благодарение на действията на Кайл, който тогава е на 21 години и се хвърля върху гранатата. В резултат на това губи почти всичките си зъби, дясното си око, челюстта му е натрошена, а ръката му счупена на няколко места.

9. Жана д’Арк

жана дарк

Независимо дали вярвате, че е била напътствана от Бог или не, Жана д’Арк е имала огромно влияние върху френската армия преди екзекуцията си през 1431г.

Дали Бог наистина й е говорил или просто е била малко луда, нейното участие в планирането и изпълняването на важни военни ходове оказва голям ефект върху Стогодишната война, която дава път на Шарл VII към короната.

За момиче, което умира на 19 години, нейната решимост да направи това, което смята за правилно е вдъхновяваща, и въпреки че някои хора са я смятали за вещица или агент на Дявола, тя успява да спечели доверието на хиляди и да помогне на краля. Да не забравяме също, че говорим за дъщерята на фермер, която не е можела да чете или пише, но въпреки това кралят се е вслушвал в съветите й.

25 години след като е изгорена на клада за неподчинение и хетеродоксалност, папата я признава за невинна и я обявява за мъченица. През 1920г пък е канонизирана и се превръща в една от светците-покровители на Франция.

8. Неизвестният демонстрант

3

Morkadis

Човекът не е разкрил самоличността си, затова и до днес никой не знае кой е той.

Непознатият демонстрант спира колона от танкове сутринта на 5 юни 1989г, въоръжен само с две пазарски торби, по една във всяка ръка. Въпреки, че танковете се опитват да го заобиколят, той пак им препречва пътя. По всичко изглежда, че мъжът вероятно се е прибирал от магазина и действията му не са били планувани.

Случката се разиграва в деня след като китайското правителство обявява военно положение и започва насилствено разпръсване на протестиращите на площад Тиенанмън . Човекът по-късно е отведен насила, за да може да минат танковете, но никой не знае какво се е случило с него след това и дали изобщо е жив.

7. Роза Паркс

4

Роза Паркс е известна с едно нещо – че веднъж отказала да освободи мястото си в автобуса, за да седне бял мъж. Тя била афро-американка, в последствие станала известна като „първата дама на гражданските права“ и „майката на движението за свобода“.

Всичко започва на 1 декември 1955г, когато Роза отказва да послуша шофьора на автобуса, който й нарежда да освободи мястото си, за да седне бял мъж в секцията за чернокожи, тъй като другите места били заети.

За своето неподчинение Роза е арестувана, само защото цветът на кожата й бил различен. Тя се превръща в символ на съпротивата срещу расовата сегрегация, а действията й довеждат до автобусния бойкот в Монтгомъри – едно от най-големите успешни масови движения против расовата сегрегация.

И макар в дългосрочен план битката да е спечелена, личният живот на Роза се превръща в истински кошмар. Тя губи работата си и получава безброй смъртни заплахи в продължение на години.

6. Джейн Адамс

5

Адамс е не само пионер в борбата за правото на жените да гласуват, но също така си поставя за цел в живота да превърне световния мир в реалност. Като отдадена пацифистка и общественичка, тя е наградена с Нобелова награда за мир през 1931г.  През 1919г пък основава Международната женска лига за мир и свобода и работи неуморно години наред, за да на накара правителствата да подпишат мирни споразумения.

Джейн Адамс помага на много групи, считани за малцинства по онова време – жени, деца и имигранти. Тя прави всичко по силите си, за да спре експлоатацията на детския труд, помага на бедните и организира центрове за имигранти. През живота си учи жените, че могат да бъдат нещо повече от способността си да раждат деца и призовава хората от средната класа да използват времето и парите си, за да упражняват своите граждански задължения.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

23-ТЕ БЪЛГАРСКИ ОТКРИТИЯ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.