10 истински герои, променили света (част 2)

продължение от част 1

5. Стивън Хокинг

стивън хокинг

Един човек, който е преодолял всички физически, емоционални и академични ограничения в своя живот.

Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза – болест на моторните неврони, която го е парализирала. Повечето хора го разпознават по електронния глас, идващ от компютъра, с помощта на който комуникира. Той не само е надминал всички прогнози на лекарите, които през 1963г му съобщават, че ще живее най-много още две години, но също така е посветил живота си на науката.

В своята книга „Кратка история на времето“ Хокинг обсъжда своите собствени теории за космоса. Той е и научен директор в Центъра по теоретична космология в Кеймбридж. Въпреки своето заболяване, което се отразява тежко не само на личния му живот, но и на професионалния му, той все още е женен, има деца и продължава да се занимава с наука.

4. Витолд Пилецки

1

Пилецки е изпитал истинският ужас на войната… доброволно.

Член на полската съпротива, той си поставил за цел да разкрие тайните на нацистите, когато мистериозни лагери започнали да се появяват из цяла Полша през 40-те. Затова нарочно се предава и е арестуван, след което изпратен в един от тези лагери – Аушвиц.

Там прекарва 2 години и половина, изпращайки информация до полското правителство, за да могат те да убедят съюзниците си, че концлагерите са лагери на смъртта. Комуникацията ставала по радио, което той си бил направил в лагера от контрабандни части. По-късно Пилецки успява да избяга и изпраща информация до Лондон, където обаче считат, че неговите разкази са силно преувеличени. Не повярвали, че 5 милиона души са убити там за последните 5 години.

След това собствената му страна го осъжда на смърт по обвинения за шпионаж и незаконно преминаване на границата под фалшиво име. През 1948г е екзекутиран от тайната полиция, а всичката информация за неговите дела е пазена в строга тайна до 1989г от полския комунистически режим.

42 години след екзекуцията му, Полецки е повишен посмъртно в чин полковник и е признат за един от най-големите военни герои в историята.

3. Уилям Уилбърфорс

2

Morkadis

Уилям Уилбърфорс е британски филантроп и политик, който активно се бори за забрана на търговията с роби.

Британската империя започва да търгува с роби през 16-и век и макар тогава да е една от най-могъщите суперсили в света, това идва на висока морална цена.

Робите са третирани по-зле и от животните и Уилбърфорс е един от малцината, които виждат нещо морално нередно в това. Той приканва останалите да обявят робството за престъпление и нещо, което трябва да бъде изкоренено от обществото.

Отнема му години, докато покаже на хората колко покварено е станало обществото и че тези роби всъщност са хора като всички останали. Уилбърфорс продължава да води своята кампания до 1833г, когато е приет Закона за премахване на робството, с който се освобождават робите в по-голямата част от Британската империя. Той умира три дни след като научава за този закон.

2. Оскар Шиндлер

3

Оскар Шиндлер е бил германски индустриалец, част от нацистката партия, който през Втората световна война спасява живота на хиляди евреи. Той ги наема в своите заводи в Полша, където произвежда кухненска посуда за армията. С течение на времето започва да подкупва членове на партията с пари и подаръци, за да не закачат неговите еврейски работници.

Първоначално Шиндлер смята да забогатее от бизнеса си и наема евреите, защото на тях можело да плаща по-малко. Това обаче се променя, когато Шиндлер научава за трагедиите, случващи се в концлагерите. Тогава се зарича да спаси колкото може повече евреи.

След войната той е изправен пред опасността да бъде арестуван като военнопрестъпник и обявява банкрут, защото всичките му пари отиват за подкупи и работниците му. През следващите години оцелява от дарения от Schindlerjuden (Евреите на Шиндлер), изпращани му от целия свят от евреи, които е спасил по време на войната.

1. Мартин Лутър Кинг Младши

4

Считан за един от най-великите американски оратори, Мартин Лутър Кинг Младши е убит заради работата си в  Афроамериканското движение за граждански права. Там е един от водачите, активист и хуманист, както и отдаден християнин, вярващ че би могъл да промени света без насилие – и успява да го направи.

Лутър Кинг организира маршове, паради и кампании срещу расовата сегрегация и посвещава живота си на борбата с расизма, загнездил се в обществото и правителството. И до днес има спекулации, че в покушението му са замесени правителствени служби (ЦРУ и ФБР), но това така и не е доказано.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

СПОРЕД БРИТАНЦИТЕ МАРИЯ КЮРИ Е ЖЕНАТА, ПРОМЕНИЛА В НАЙ-ГОЛЯМА СТЕПЕН СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.