10 любопитни факта за зъбите

Усмивката е може би нещото, което в най-пълния смисъл на думата ни прави хора. В съвременния динамичен и напрегнат живот красивата и здрава усмивка е не просто естетическа прищявка, а билет към покоряването на нови хоризонти и върхове. Тя е първият показател, по който хората ни възприемат, оценяват и запомнят, нашата визитна картичка.

За да се усмихнеш, са необходими 17 мускула, а за да се намръщиш – 43. Внимателната грижа за устната хигиена пък е единственият път към красивата усмивка. А какво знаем и не знаем за зъбите си? Ето 10 любопитни факта за тях.

1. Първата четка за зъби се е появила през 1498 г. в Китай. Тогава за императора е изработена четка за зъби от кост и свинска четина. По онова време изработката била много скъпа и затова семействата споделяли една и съща четка за зъби.

2. През Средновековието богати европейци използват клонки от дървесина за почистването на зъбите си.

3. От 1920 г. стоматолозите препоръчват индивидуална четка.

4. През 1928 г. Dupont прави четка с найлонови снопчета, която е по-евтина и хората вече могат да си позволят да използват своя собствена.

5. Пастата за зъби била изработена от египтяните още преди 5000 години и се състояла от смес от вино и пемза.

6. Гръцкият философ Аристотел смятал, че мъжете имат повече зъби от жените. Цели 18 столетия никой не се опитал да опровергае това негово погрешно твърдение.

7. Американски стоматолози използват около 13 тона злато за една година за изработка на коронки, мостове и зъбни протези.

8. 48 на сто от пушещите жени след 50-годишна възраст се нуждаят от зъбни протези. При непушачките този процент е едва 26.

9. Всеки млечен зъб пази мястото на своя постоянен събрат. Ако млечният зъб се премахне по-рано, постоянният ще излезе накриво.

10. Зъбният емайл е най-твърдата тъкан в нашия организъм.

източник: 10te.bg

Morkadis

Вижте още:

Тялото ви е по-младо от вас

10-те най-ненужни части от човешкото тяло

7 неща, които ще се случат с тялото ви, ако пиете сок от кисели краставички

25 полезни трика за тялото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.