10 любопитни факта за Луната

луна

Луната е единственият естествен спътник на Земята и петият по размери в Слънчевата система. Първият космически апарат, кацнал на Луната, е съветският Луна 2 през 1959 година, а първите фотографии на невидимата от Земята страна са направени от Луна 3 през същата година. През 1969 година за първи път човешки крак стъпва на лунната повърхност.

В древногръцката митология Луната е била отъждествявана с богинята Селена. През Средновековието и преди изобретяването на телескопа е било популярно схващането, че Луната е „идеално гладка“ сфера. Това схващане е оборено през 1609 година от Галилео Галилей, който прави една от първите рисунки през телескоп на Луната и отбелязва, че тя не е гладка, а има множество кратери.

10. Луната е с по-малка маса от Земята и има по-слабо гравитационно привличане. Затова, ако на Земята тежите 45 кг, на Луната теглото ви ще е 7.5 кг.

9. Без Луната един ден на Земята ще трае само 6-7 часа, защото тя забавя скоростта на Земята.

8. Едно от най-сигурните доказателства, че човешки крак е стъпвал на Луната е боклукът, който сме оставили там – смята се, че на повърхността на естествения ни спътник сме изхвърлили над 200 хиляди кг земен боклук, основно остатъци след различни експерименти, космически чадъри, парчета от спътници и др.

7. Гледана от небето, Луната изглежда бяла, но всъщност тя е светло сива на цвят. Това се дължи на отразената от слънцето светлина. Това е и причината много от снимките на повърхността на небесното тяло да изглеждат черно бели, когато всъщност са цветни.

6. На Земята си имаме земетресения, а на Луната – лунотресения. Те могат да достигнат сила от 5.5 по Рихтер и да продължат до 10 минути. Лунотресенията се дължат на размествания на лунната кора, вследствие на метеоритни удари.

5. Ние винаги виждаме една и съща страна на Луната, защото тя се върти по оста си с една и съща скорост, както го прави и около Земята – това действие е известно като синхронно въртене.

4. Първият човек стъпил на Луната е американецът Нийл Армстронг през 1969 година с мисията Алопо 11.

3. Липсата на атмосфера прави сенките на Луната много по-тъмни. Всичко, което не е пряко изложено на пряка слънчева светлина, остава в непрогледната тъмнина. Ако поставите ръката си в сянка, тя ще изчезне напълно.

2. Още древните установили, че Земята и Луната си влияят. И досега обаче се водят спорове как точно става това. Учените със сигурност са доказали, че фазите на Луната влияят на съня. Според различни изследвания, хората спят най-зле именно по пълнолуние.

1. Една от удивителните загадки на Луната е свързана с факта, че самата тя няма магнитно поле, но донесените на Земята камъни имат магнитни свойства. Смята се, че Луната някога е имала магнитно поле, но по някаква причина то е изчезнало.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Тайни документи разкриват, че СССР планирали да взривят атомна бомба на Луната

През 2050 година ще се родят първите деца на Луната

Имали ли са нацистите база на Луната и още…

Уфологът Джордж Греъм: Луната е завладяна от извънземни, НАСА си мълчи

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.