10 любопитни факта за Сатурн

pixabay.com

Сатурн е една от най-мистичните планети в Слънчевата система. За астролозите и нумеролозите тя е от изключително значение. С нея се свързва и периодът от 40 дни преди рождения ни ден, известен като „сатурнова дупка“.

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Но знаехте ли, че този газов гигант изглежда сплескан. Причината – бързото въртене и течното състояние на планетата.

Сатурн е известен най-вече с пръстените си, съставени от лед и космически прах. Те били забелязани за първи път от Галилео Галилей през 1610 г., но първоначално той погрешно смятал, че те са големи спътници в близост до планетата.

Сатурн е популярна планета сред писателите-фантасти. Тя е била част от сюжета в книги на Артър Кларк, Стивън Бакстър, Бен Бова, Исак Азимов и много други. Ето още 10 любопитни факта за Сатурн.

10. Сатурн е огромен. Тя е втората по големина планета в нашата Слънчева система. Само Юпитер е по-голям нея.

9. Сатурн е заобиколен от над 1000 пръстена, съставени от лед и прах. Най-малките частици в пръстените са колкото песъчинка, а най-големите достигат големината на сграда.

pixabay.com

8. И други планети имат пръстени, но тези на Сатурн са единствените, които могат да се видят от Земята. Всичко, от което се нуждаете е малък телескоп.

7. Планетата е кръстена на римския бог Сатурнус, който в гръцката митология е познат като Кронос.

6. На Сатурн е доста ветровито. Поривите на вятъра около екватора на планетата могат да достигнат 1800 км в час! За сравнение, най-бурните ураганни ветрове на Земята достигат „едва“ 400 км/ч.

5. Сатурн обикаля Слънцето изключително бавно. Затова една година на Сатурн продължава 29 земни години. В същото време планетата се върти около оста си доста бързо – едно денонощие продължава 10 часа и 14 минути.

pixabay.com

4. Сатурн има 150 луни. Всички те са замръзнали. Най-големите от тях са Титан и Рея.

3. Сатурн е единствената планета в Слънчевата система, която е с по-малка плътност от водата.

Morkadis

2. Извънземните няма как да объркат Земята със Сатурн, въпреки че и двете планети имат обща интересна характеристика – и двете са наклонени почти еднакво спрямо Слънцето. Това е причината и на двете планети да съществуват сезони.

1. Английската дума Saturday произлиза от dies Saturni, денят, който римляните посвещавали на Сатурн.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Прословутата „голяма лунна измама“ от 1835-а е почти толкова странна, колкото и звучи

Най-чудовищната комета, виждана някога, се приближава към нас

10 интересни факта за Нептун

Странна молекула на Титан може да обясни появата на живот на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.