10 любопитни факта за Турция

Снимка: pixabay.com

С огромната си територия, хилядолетна история и многомилионно население, Турция е свикнала да бъде първенец по много показатели. Южната ни съседка първа в Близкия и Средния Изток е провъзгласена за република.

Там се намира първата в света джамия с 6 минарета – Синята джамия, Истанбул пък е единственият град в света, построен върху два континента – Европа и Азия. Мегалописът е бил столица на три велики империи – Римската, Византийската и Османската в продължение на над 2000 години.

Първият Ислямски университет, записан в историята, е създаден край Харан, Югоизточна Турция, в средата на VIII век. А знаете ли, че противно на всеобщото мнение, родината на лалетата не е Нидерландия, а Турция. Ето още 10 любопитни факта за южната ни съседка, които ще ви удивят.

Първият полет

Турчин е първият човек осъществил първия полет в света. Използвайки две крила, през XVII век Хезарфен Ахмет Челеби успял да прелети през Босфора и да се приземи в район Юскюдар в азиатската част на страната.

Две чудеса на света

Две от седемте чудеса на света се намират на територията на днешна Турция. Това са храмът на Артемида в Ефес и „Халикарнас“ – античната гробница на цар Мавзол, на територията на днешен Бодрум.

Три месеца

Толкова е минималният срок на задължителната казарма в Турция. В зависимост от образованието си всеки мъж в южната ни съседка служи в армията между три и 15 месеца.

Четири съставки

Толкова са основните съставки на Тавук гьогсю – един от най-известните, но също и най-странни десерти в Турция. В него задължително трябва да има сварени пилешки гърди, захар, мляко и канела.

Снимка: pixabay.com

Пет факта

Турската котка Ван се отличава от останалите котки по пет основни признака: 1 – те са единствените, които могат и обичат за плуват; 2 – козината им е без подкосъм, за разлика от всички останали котки; 3 – държат се по-скоро като кучета, като следват стопанина си навсякъде; 4 – умеят да се гмуркат; 5 – могат да ловят риба под водата.

Morkadis

Шестотин години назад…

… се зараждат прословутите „мазни“ борби в Турция. Преди старта на надпреварите, участниците се намазват обилно с лой или растително масло, най-често олио или зехтин. Облеклото им е оскъдно, като задължително трябва да бъдат голи над кръста и без обувки.

Седем църкви на Апокалипсиса

Всички църкви, изброени в Откровението на Св. Йоан Богослов, се намират в Турция: Ефес, Смирна, Пергамос, Тиатир, Сардис, Филаделфия и Лаодикия.

Осем хиляди години…

… преди Христа в Турция е построен първият храмов комплекс в света. Гьобекли тепе („Шкембав хълм“) е археологически комплекс от неолитната епоха, разположен на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа. Храмът се състои от около 20 кръгли подземни постройки. Всяка сграда е с диаметър от 10 до 30 метра и е украсена с масивни каменни колони и много рисунки и фигури.

Девет години

За толкова време бъдещите лекари овладяват престижната професия. В същото време по отношение на броя на медицинските центрове, Турция се нарежда на първо място в света. Много от европейските граждани поверяват лечението си именно на турските лекари.

Десета в света

Жените в Турция получават правото да гласуват през 1926 г. По този показател страната се нарежда на десето място в света. Между другото Британската империя дава това право на жените две години по-късно – през 1928 г.

източник: 10te.bg

Вижте още:

10 факта за Словакия, които ще ви накарат да се влюбите в нея

10 любопитни факта за Перперикон

10 интересни факта за Панагюрското златно съкровище

Няколко неудобни исторически факта, липсващи в учебниците

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.