10 места, който да се видят, преди да са загубили красотата си

Всички имаме списък с местата, които искаме да посетим. Като деца мечтаем за всички тях и как искаме „да видим света”.А някога помисляли ли сме, че може би тези места не винаги ще изглеждат по същият начин. Всеобщ факт е, че хората унищожават планетата. Има места, които са били предназначени да имат срок на годност, като Малдивите (които потъват) или Мъртво море. Други са станали жертва на човешкият инстинкт да се меси и владее.

Ето списък на най-добрите 10 места, които трябва да посетите сега, защото те няма да съществуват вечно, по начина по който ги знаем, ако човечеството не направи нещо по въпроса.

Галапагоските острови

1

Близо 9000 вида наричат островите и заобикалящата ги вода – дом. Над ¾ от влечугите и наземните птици са характерни само за този район. Към днешна дата екосистемата бавно, но сигурно се унищожава от круизните кораби, които носят плъхове, контрабандистите на животни и общото замърсяване. Все още не е ясно колко живот остава за Галапагоските острови.

Малдивите

2

80% от нейните 1200 острови са не повече от 1 м над морското равнище. 90% от кораловите рифове са избледнели. Приблизително оставащ живот на Малдивите в около 100 години. Основни причини са покачване на морското равнище и обезцветяването на коралите.

Големият бариерен риф

3

Най-големият коралов риф в света. Покрива район от 347 800км2, което е повече от Холандия, Швейцария и Великобритания събрани заедно. Има над 3000 вида самостоятелни коралови рифове и 350 вида корали. Приблизително оставащ живот –по малко от 100г. Причините-климатичните промени и по-точно покачването на температурите, замърсяването на водите и окисляването на океаните.

Венеция

4

Този прекрасен италиански град потъва отдавна, но повишаване на морското равнище прави ситуацията още по-драматична. Увеличаващите се наводнения карат много хора да се чудят, колко време още Венеция ще остане над водата. Туризмът също е сериозен фактор. През 2007г. 21 млн туристи са посетили градът, което е 40 пъти повече от собственото и население. Приблизително оставащ живот – по-малко от 70 години.

Morkadis

Мъртво море

5

Най-солената вода в света-33.7% соленост. С плътност от 1.24кг/л прави плуването подобно на плаване. Река Йордан е единствената, която се влива в Мъртво море, но заобикалящите я страни са увеличили консумацията на вода, което значително намалява притока и към морето. Приблизително оставащ живот – по-малко от 50 години.

Алпите

6

Европейските Алпи се намират на по-ниско надморско равнище от Скалистите планини, което ги прави по-податливи на ефекта на глобалното затопляне. От 1880г. температурата се покачва 2 пъти по-бързо от средната в световен мащаб. Глетчерите са загубили 20% от своя размер от 1980г. насам. Приблизително оставащ живот –40 години.

Мадагаскар

7

Четвъртият най-голям остров в света. Над 80% от флората и фауната в Мадагаскар не могат да се видят никъде другаде по света. Дом е на 20 вида лемури. От някогашните 193 200км2 гори, сега са останали 32 200км2. Ако не се направи нещо, за да се спре сечта и бракониерството, оставащият приблизителен живот на Мадагаскар е 35години.

Река Конго

8

Втората най-голяма тропическа гора след Амазонската-над 2.1млн. км2. Тропическите гори произвеждат 40% от кислорода на планетата. Ако не се вземат мерки за спирането на разработването на мини, незаконнатат сеч и скотовъдните ферми, животът на Конго ще продължи не повече от 35години.

Националният парк Глетчер

9

Дом на 260 вида птици, 1132 вида растения и 62 вида бозаиници, 200 водопада и 712 езера. През 1900г. общият брой на глетчерите бил 150, докато през 2005г. са останали само 27. Поради глобалното затопляне оставащият живот на парка е по-малко от 20 години.

Тадж Махал

11

Строителството започнало през 1632г. и продължило 21години. 20 000 строители и над 1000 слона, които пренесли строителните материали. Масовият туризъм и замърсяването на въздуха рушат сериозно нейната бяла каменна фасада. Оставащ живот-5години.

инфо: hobyto.com

Вижте още:

НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРВЕТА НА СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.