10 мита за оцеляването, които могат да ви убият (I част)

4

Има нещо неустоимо вълнуващо в историите за оцеляване в дивата природа. Неслучайно предавания като „Сървайвър“ и „Оцеляване на предела“ са толкова популярни.

Но оцеляването в суровите условия на природата не е проста работа и повечето уроци не могат да се научат от телевизията. В действителност някои от „съветите за оцеляване“, които сме чували през годините са не просто неверни, а опасно погрешни.

Ето някои митове, на които не трябва да разчитате, ако излетът на открито прерастне в бедствена ситуация.

Мит 1. При ухапване от змия, трябва да изсмучете отровата

Факт: Ако ухапването е отровно, отровата веднага навлиза в кръвния поток. Поставянето на вашата уста върху ухапаното място само вкарва допълнителни бактерии в раната – да не говорим за опасността отровата да попадне в устата и хранопровода ви.

Ако някой бъде ухапан, стремете се да запази сърдечната си честота ниска, да държи крайника под нивото на сърцето, докато по най-бързия начин бъде транспортиран в болница.

Мит 2. Винаги се правете на умрели, когато ви нападне мечка

Факт: Ако сте в гората и видите мечка, общият съвет е тихо да отстъпвате към по-безопасно място. Ако е във вашия двор или къмпинг, силният шум и представата за по-голям противник ще я накара да избяга.

Но в случай на реална атака, вашата реакция и стратегия зависи от мечката и типа нападение. Не се правете на умрели, ако ви нападне мечка – винаги се отбранявайте.

В повечето случаи мечката напада, за да защити себе си или мечетата си. В подобни моменти тя ще ви предупреди от разстояние, като вдига шум и дава вид, че ще връхлети.

Отдръпнете се от защитното нападение бавно. Ако мечката осъществи контакт, направете се на умрели, лежейки по корем и покривайки с ръце врата си.

Но редките случаи на хищническо нападение, което идва без предупреждение (или ако изглежда, че мечката ви дебне), борете се за живота си.

Мит 3. Ако се загубите в пустошта, трябва веднага да намерите източник на храна

Факт: Нищо подобно. Можете да оцелеете до шест седмици без храна.

Morkadis

Точното време варира в зависимост от началната точка и здравословното състояние, но неща като вода и подслон са далеч по-важни.

Мит 4. Течността в кактуса може да ви спаси, ако умирате от жажда

Факт: Ако сте достатъчно опитни, за да различите вида кактус, от който можете безопасно да филтрирате вода, това може да проработи.

Иначе от течността в кактуса по-скоро ще ви стане лошо, което ще ви накара да повърнете ценната течност и да останете още по-дехидратирани.

Мит 5. Мъхът винаги расте от северната страна на дърветата.

Факт: Мъхът расте от всечки страни на дърветата в зависимост от условията на околната стреда. Не разчитайте на подобни легенди за навигация.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.