10 неща за оргазъма, които вероятно не знаете

оргазъм

В своя TED лекция, писателката Мери Роуч описва оргазъма като „реакция на автономната нервна система – онази част от нервната система, която не контролираме съзнателно и която реакция може да се активира от изненадващо широк набор от фактори“, пише IFL Science.

Ето 10 факта за този човешки феномен, които може би не са ви известни.

1. Плодът също може да мастурбира

При хората самозадоволяването може да започне още в утробата. Въпреки че това е характерно и за двата пола, момчетата се виждат по-ясно на ултразвук.

2. Всъщност, не ти трябват полови органи

Противно на разпространеното мнение, изобщо не ти трябват гениталии, за да достигнеш до оргазъм. Хора с контузии на гръбначния стълб, с ампутации и др. обикновено развиват една много чувствителна зона точно над нивото на тяхната контузия. Това е така именно заради рефлексите на периферната нервна система. Един от най-причудливите примери за това е жена, която получава оргазъм, когато мие зъбите си

3. Можете да имате оргазъм, дори когато сте мъртви

Невероятно, но факт – учените са съгласни, че има оргазъм и след смъртта. При трупове с все още биещо сърце – например хора в мозъчна смърт, които се поддържат изкуствено – е възможен рефлекс, наречен „Рефлексът на Лазар“, който реално активира усещане за оргазъм.

4. Той може да причини лош дъх

При жена, получила оргазъм в рамките на последния час, могат да се усетят определени леко неприятни миризми в дъха. Откритието е на писателя Теодор ван де Велде, който е автор на книгата „Идеалният брак“.

5. А може да излекува хълцане

Мъж от Израел, който страда от сериозен проблем с хълцане, успява да го излекува след секс със съпругата си. Докторите обаче не могат да обяснят точната причина за това.

6. Някога лекарите съветвали, че оргазъм помага за плодовитост

В началото на 20. век гинеколозите считали, че женският оргазъм води до по-бързото достигане на спермата до яйцеклетките и съответно увеличава шанса за оплождане. През 50-те години обаче тази теория била тествана в лабораторни условия и не била доказана.

Morkadis

7. Въпреки това, фермерите все още го използват за плодовитост

Датски фермери отчели увеличение с 6 процента на ражданията на прасета, ако помагали на женските да получат оргазъм, докато ги оплождали изкуствено. Прасетата, както и кучетата, използват горната част от своите муцуни, за да изразят болка или удоволствие.

8. Животните изпитват оргазъм повече, отколкото предполагаме

Тъй като животните не изразяват екстаз по начина, по който го правим ние, ни е трудно да разберем кога са сексуално възбудени. Маймуните са най-лесни за разгадаване, тъй като правят гримаси с лице.

9. Била е създадена изкуствена секс машина за изучаване на женския оргазъм

За да изследват целия цикъл на сексуален отговор при жените, двама учени разработили машина за секс, която на практика представлява пенис с мотор. На върха на пениса е поставена камера и светкавица, за да се записва случващото се. Опитите датират от 50-те години на миналия век.

10. Изследвано е и разстоянието, на което може да се изхвърли спермата

Алфред Кинзи събира 300 мъже в една лаборатория, за да премери силата, с която се изхвърля семенната течност и разстоянието, до което може да стигне. Целта е да се разбере дали това са фактори в оплождането. При по-голямата част от мъжете разстоянието било минимално, но рекордьорът отчел зашеметяващите 2.2 метра.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

25 ФАКТА, КОИТО Е ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ЗНАЕТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.