10 неща, които може би не знаете за осъзнатото сънуване

сън1. Първите сведения за осъзнато сънуване са записани още от древните египтяни

Египетската цивилизация, както добре знаете, е не само една от най-старите, но и една от най-мистичните. Преди повече от 5000 години египтяните вярвали, че човек има три тела: Шат (материалното тяло), Ка (жизнената сила) и Ба (душата). Ба често е изписвана с йероглиф, олицетворяващ птица с човешка глава, кръжаща над спящо човешко тяло. Джеръми Нейдлър, автор на „Храмът на Космос: Опитът на древните египтяни със свещеното“ отбелязва, че „Ба е човекът, но в друга форма. Ба може да бъде определена като индивида в състояние извън тялото си.“ Дали пък под Ба египтяните не са имали предвид точно осъзнатото сънуване?

Робърт Вагонър, издател на „Опитът на осъзнатото сънуване“ подкрепя тази хипотеза: „Бях шокиран от концепцията за Ба като частта от човек, която отлита по време на сън, транс и след смъртта. Много от нас са преживявали подобно състояние на осъзнато сънуване, когато се реем свободни над физическото си тяло… Може да се каже, че Ба представлява в исторически план първото описание на свободното съзнание, откъснато от физическия си приемник. Интересното е, че Ба е естествено свързвана с летенето – честа и съществена част от осъзнатото сънуване. Въпреки че от древните египтяни ни делят хиляди години, може би част от познанията им са се запазили в нашето т.нар. колективно несъзнавано.“


2. Един на всеки 5-има веднъж в месеца преживява осъзнато сънуване

През 1988 г. Снайдер и Гакенбек провеждат научно изследване, отчело следното: 20% от хората твърдят, че преживяват осъзнато сънуване много често (всеки месец), а на 50% им се е случвало поне веднъж в живота. Значи осъзнатото сънуване не е рядко явление, дори повечето хора да не знаят точното определение за онова, през което преминават в състояние на „буден сън“. Всъщност е нормално човек да има спонтанен контрол над сънищата си – особено децата.

Възможна причина за това е, че децата са по-склонни към кошмари, а това е много емоционално и живо преживяване, пробуждащо частта от мозъка, отговорна за самосъзнанието и предоставяща на младия сънуващ момент на яснота. Това е моментът, в който можеш да си кажеш: „Хей, това е просто сън!“, но да продължиш да сънуваш. Някои деца използват това знание, за да се събудят, докато други трансформират кошмара в по-приятен, дирижиран сън.

Някои хора могат да управляват „декора“ на своите сънища още със заспиването, за тях е съвсем нормално и се случва интуитивно. Отрицателен ефект на това иначе чудесно умение, е усещането, че мозъкът ти никога реално не „загасва“. Това, макар и в много редки случаи, създава чувство на умора и стрес сред практикуващите и за тях е добре да потърсят професионален съвет от доктор.

Това, което ще ви изненада, е колко много ваши приятели са преживявали буден сън и не са споделили досега, просто защото не сте ги питали.

3. Когато затвориш очи в буден сън, се събуждаш реално

Ребека Търнър, една от многото сънуващи осъзнато, споделя в своя блог: „Когато бях малка, имах привичката да затворя очи, за да избягам от кошмарите си. Когато бях парализирана от страх, ми минаваше мисълта, че нищо от това не е истина и за миг стисках здраво очи с вик: „Събуди се!“. Сега никога не прекъсвам буден сън преждевременно, ако мога, разбира се. Понякога се случва без да искам да затворя очи в съня си и да се събудя във физическото си тяло. Може би това действие не работи при всички осъзнато сънуващи, но при мен е ефективно на 100%.

За щастие, ако се събудя по случайност, винаги има начин да продължа съня си там, откъдето е прекъснат. Стига да не променяш позицията на тялото си (за да не се наруши парализиращият механизъм на съня) и да затвориш веднага очи, би трябвало да се окажеш обратно в съня и то в напълно осъзнато състояние. Бих го сравнила с преминаването между ТВ канали: за няколко секунди двете реалности съществуват и от теб зависи да избереш на коя да превключиш.“

4. Будните сънуващи могат да „говорят“ с външния свят

През 1975 г. британският психолог Кейт Херн записва движенията на окото на Алан Уорсли, докато последният спи в буден сън. Двамата предварително се уговарят кое движение какво ще значи, превръщайки се в условни знаци. Забележителният експеримент доказва за първи път, че съзнателността по време на сън е абсолютна реалност.

По-късно благодарение на електроенцефалографията става възможно записването на високочестотни гама мозъчни вълни, което дава още доказателства за уникалното състояние на осъзнатост по време на сън. Въпреки това експериментът, проведен от Херн и възпроизведен от д-р Стивън Лаберж в университета Станфорд няколко години по-късно, показва как в действителност сънуващият може да говори с човек от реалния свят. Тук може би ще попитате: „а обратното възможно ли е? Можем ли да изпращаме послания на сънуващия, докато спи? Възможен ли е двупосочен разговор? Всъщност – да, до известна степен.
Когато спим, мозъците ни в голяма част игнорират сигналите от външния свят. Въпреки това, поради няколко причини имаме способността да задържаме известна съзнателност и да сме комуникативни към някои видове външни стимули. Така например, ако някой внимателно те сръчка в ребрата, ще почувстваш докосването и в съня, но във вид на друга интерпретация. Един от записаните случаи е на момиче, което сънува, че е хапано от плъх, събужда се и открива, че по някаква причина се щипе. Друг пример са слуховите стимули: проливен дъжд в реалния свят може да се предаде в съня като дъжд, който вали вътре в къщата.

5. Яснотата се пробужда от специфична част в мозъка

Morkadis

Неврологът Алън Хобсън има теория за онова, което се случва в мозъка на сънуващия буден сън. Първо осъзнаваме, че сънуваме, и това стимулира префронталният дял от мозъчната кора, отговорен за самосъзнанието и работната памет. Тази област обикновено е деактивирана по време на последния пети стадий на съня, наричан също и REM фаза (характеризира се със забележителни физиологични промени като например ускорено дишане, интензивна мозъчната дейност, бързи движения на очите и отпускане на мускулите. В тази фаза спящият сънува).
С изключването на префронталната част от мозъчната кора се обяснява и защо обикновено не помним какво сме сънували или забравяме детайлите. Веднъж щом осъзнатостта се задейства, сънуващият съчетава това да остане в съня, но и да помни добре какво сънува. Интересното е, че дорзолатералният префронталнен дял на мозъчната кора е свързан по уникален начин със субективния опит за вземането на решение кога и как да се действа. В джобната си книга „Съзнателността: много кратко въведение“ Сюзън Блекмор обяснява как този регион е директно свързан със свободната воля и това може да бъде илюзия, създадена от нашия сложен мозъчен процес.

6. Осъзнатото сънуване може да бъде окачествено като състояние на съзнанието

В книгата на Сюзън Блекмор се подчертава и друг важен аспект на яснотата по време на сън – може би е специфично състояние на съзнанието, различно от всяко друго. Могат ли тези индивидуални състояния да бъдат картографирани? Някои учени вярват в това. Въпреки, че е изключително трудно да се знаят относителните измерения, все пак е възможно да се визуализира как тези съзнателни състояния могат да се очертаят в едно полиизмерно пространство. Целта е да се илюстрира как някои състояния се срещат често, преживяват се по подобен начин и бързо се достига до тях, а други са по-редки, докосващи предела на човешките преживявания (дълбок сън, парализа, мистични усещания).

7. Някои витамини могат да увеличат интензитета на сънуване

Витамин B6 играе важна роля за мозъка и нервите. Здравите възрастни се нуждаят от 1,3 мг дневно и могат да си го доставят чрез различни храни: банани, моркови, портокали, спанак, риба, пиле, черен дроб, грах, яйца и ядки.
За да се достигне дозата, нужна за увеличаване интензитета на сънуване обаче, трябва да се взема 100 мг от витамина под формата на хранителна добавка. Какво се случва в тялото, когато я приемете? B6 преобразува триптофана в серотонин, което води до много по-живи сънища. Може би се питате защо просто не изберете добавка серотонин? За съжаление, кръвта ни не може да го приеме директно, нужно е преобразуването да стане в тялото ни. Може да увеличите шансовете си още, ако се храните с богати на триптофан храни по същото време, когато приемате и таблетката с витамин B6 – няколко часа преди сън. Някои от храните, които ще ви помогнат, са: сирене чедър, пиле, сьомга, агнешко, яйца, бял ориз, брашно и мляко.

8. Оргазмите при осъзнатото сънуване могат да са истински

Учените са открили, че оргазмите в буден сън понякога могат да са съпроводени с истински физически отговор, включително ускоряване на пулса, промяна на кръвоносните съдове и мускулни реакции. Друг път изживяването си остава изцяло в ума, макар и с чувство за реалистичност. Сексът по време на буден сън е много възбуждащ, проблемът е, че сънуващият трудно може да се задържи в това особено състояние на ума до критичния момент, без да се събуди.

9. Медитацията е дълбоко свързана със самоосъзнатостта в съня

Връзката между двете изживявания е доказана от учените – колкото повече и често човек медитира, толкова по-лесно може да усети кога сънува. Причината е, че чрез медитацията се навлиза в различни състояния на съзнанието по собствена воля, а това позволява по-лесно да се упражни контрол и върху съня. В интернет могат да бъдат открити много вариации на аудиозаписи с алфа, бета и тета вълни и други релаксиращи звуци, които да помогнат при „обучението“ в будно сънуване.

10. Будистките монаси упражняват осъзнато сънуване по пътя си към просветление

В тибетската култура дори съществува направление „йога на съня“, оригиналната форма на осъзнатото сънуване. Това е философска практика, създадена от тибетските будистки монаси преди повече от 1000 години. Целта, точно както и в будното сънуване, е да събуди съзнателния Аз на спящия вътре в съня. Това монасите наричат „улавяне на съня“. Разбира се, за тибетците тази практика има по-езотерични цели, отколкото простото потапяне в будно съновидение. За тях овладяването на съня е път за издигане в следващо ниво на съзнание и е изпълнено с много задачи, включително:

– практикуване на садхана (духовна дисциплина)

– преминаване през поредица от посвещения и трансформации

– посещаване на различни места, планети и локас (светове)

– общуване с йидам (просветено същество)

– среща с други съзнателни създания

– летене и преобразяване в други не-човешки форми

Крайната цел на тибетската йога на съня е да постигне пълен контрол върху него и да го разтвори напълно. Лишен от физически стимул посредством спящото тяло и от концептуални стимули от страна на сънуващия ум, практикуващият вече е свободен да наблюдава най-чистата форма на осъзнатото съзнание чрез дълбока медитация и подобно на буден сън състояние.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

СПОМНЕТЕ СИ МИНАЛИТЕ ЖИВОТИ С ПОМОЩТА НА СЪНИЩАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.