10 от най-красивите пещери в България

Kрасотата на нашата природа е многолика. Тя не приключва само с величествените планини, живописните пейзажи и скалните феномени.

Много са прелестите ѝ, скрити от очите на хората дълбоко в земята.

Пещерите в страната ни са много, но само малка част от тях са отворени и достъпни за посетители . Предлагам да разгледаме 10 от най-красивите от тях.

1. Дяволското гърло

За да посетим тази интересна пещера, ще трябва да стигнем до Родопите, близо до село Триград. На дължина достига 110 м, а ширината ѝ е 40 м. Висока е цели 35 м. Появила се е от река, падаща под земята от височина 42 м, създавайки огромна зала, наричана още „Бучаща зала“.

Името на пещерата идва от формата на входа, който наподобява дяволска глава. От входа е сътворена изкуствена галерия с дължина 150 м, цели 301 стъпала нагоре ще ви изведат на повърхността, минавайки през подземния водопад.

„Дяволското гърло“ не е богата на много пещерни образувания, но впечатлява с усещането за цялостност на огромната зала, в която падат ревящите води на най-високия на Балканите подземен водопад.

2. Снежанкa

10 от най-красивите пещери в България

Ако искате да се потопите в красива приказка и да избягате от действителността, то вие сте на точното място. Пещерата „Снежанка“, наричана още „Перлата на Родопите“ се гордее с най-красивите ледникови форми, които някога сте виждали в България.

Красива приказка, впечатляваща с причудливите си форми, тя ще ви отведе в друг свят на мечти и приказни герои. В ледените фигури може да откриете Снежанка, джуджетата, статуята на свободата и какво ли още не…

Дължината на пещерата не е голяма – само 145 м, но в тях е събрала почти всички пещерни образувания – сталактити, сталагмити и други. Уникално красива пещера. „Снежанка“ завладява всеки, който прекрачи прага ѝ – вие сте следващите, мен вече ме спечели!

3. Деветашка пещера

Още една красива и величествена пещера. Разположена е на 16 км северно от Ловеч, до село Деветаки – на десния бряг на река Осъм. „Деветашката пещера“ е уникална природна забележителност и културна ценност с голямо национално значение. Специфичното в нея са огромните отвори на тавана, от които идва чист въздух и силна естествена светлина.

„Деветашката пещера“ е обявена за защитен природен обект. Тя е богата на археологически находки, а освен тях и с голямо разнообразие от 12 вида земноводни, 82 вида птици – 13, от които са в Червената книга, 34 вида бозайници и 15 вида прилепи.

През годините пещерата става идеална филмова площадка. Една от най-известните продукции, снимана в нея е „Непобедимите 2“. Посетете „Деветашката пещера“, пуснете въображението си на пълни обороти и се потопете в нейната магия.

Morkadis

4. Ягодинска пещера

10 от най-красивите пещери в България

Тази приказна пещера е бижуто на пещерния свят в България. Откриваме я в Родопите, близо до Триград. Дължината ѝ е 10км. Разполага с три етажа.

Температурата в „Ягодинската пещера“ е 6 градуса. Входът и изходът са изкуствено създадени тунели. Вътре в нея е открито древно жилище на майстори-грънчари. За съжаление заради срутване, причинено от земетресение, се налага те да я напуснат.

„Ягодинската пещера“ е единствената по рода си със своите безброй сталактити, сталагмити, леопардови кожи (различно оцветени скални слоеве). В пещерата са се състояли цели 103 сватби. Горчиво!

5. Проходна – очите на бога

Колкото и пъти да отидеш, никога няма да спреш да се възхищаваш на тази пещера. Винаги ти спира дъха… Тя е толкова колоритна и красива. От нея струи положителна енергия, а отгоре сякаш те гледат очите на самия създател. Няма друго такова място, което да зарежда толкова много човек.

Местните разказват, че когато вали дъжд от тези отвори се стича вода, която прилича на сълзи и сякаш очите „плачат“.

Преди много десетилетия пещерата е била убежище на траките. Човек остава без думи пред нейната магнетична красота и мистика. Има нещо свръхестествено в нея. Притежава прекрасна акустика и хората замлъкват, отправили поглед нагоре към очите на Бога.

6. Бачо Киро

10 от най-красивите пещери в България

Сгушена сред вековни скали, пещерата „Бачо Киро“ е една от най-интересните за посетители. Тя носи името си от 1940 година, като е кръстена на един от героите в Априлското въстание – Бачо Киро, който се укривал в нейните тайнствени лабиринти. Откриваме я близо до Дряновския манастир, на няколко километра от Дряново.

Снабдена е с модерно осветление, което разкрива неподозирани красоти. Ако досега не сте се губили някъде, то внимавайте – пещерата е 4 етажен лабиринт от галерии и разклони. Но няма място за паника все пак разполага с опитен екскурзовод, който ще ви съпровожда с радост по пътя. Там времето неусетно отлита.

На тръгване бихте могли да се отбиете и до Дряновския манастир и да запалите свещичка за здраве.

7. Венеца

Изключително впечатляваща пещера. Намира се в местността Краище на 3 км от село Гара Орешец в Стара планина. „Венеца“ е една от най-уникално красивите пещери на България.

Пещерата е обезопасена и осветена. Тя е поразяваща! Интересен факт е, че е богата на полускъпоценни камъни Оникс и това я прави много светла. Впечатление правят и образуванията „главата на пеликана“, „лалето“ ,“нощната лампа“, „Богородица“, „ръката на Бог“ и много други.

Първите си посетители „Ванеца“ посреща през юни 2015 г. Пещерата е отворена през цялата година и няма да ви разочарова. Гарантирам!

8. Магура

10 от най-красивите пещери в България

Пещерата „Магура“ се намира в Северозападна България, на около 18 км от Белоградчик. В себе си е събрала огромно богатство, притежателка е на най-голямото находище на скални рисунки.

Гордее се с производството на единственото в България шампанизирано вино, което отлежава 3 години при естествени условия. Тя е като един магически музей със своите зали и уникални варовикови форми.

В коридора на славата може да разгледате оригиналните пещерни рисунки, а малко след изхода се намира седмото по големина езеро у нас – Рабишкото езеро.

9. Духлата

Духлата е най-дългата пещера в България. Цели 18 км подземно царство! Намира се до село Боснек, Пернишко. Колоритното име идва от звука, който вятъра издава.

„Духлата“ е създадена е от подводните течения на река Струма. Представлява огромен лабиринт от подземни галерии, тунели, малки и големи зали. Тя е чудесен музей за много редки пещерни образувания.

Една от най-красивите зали е тронната – изглежда като истински каменен дворец. Страхотно разнообразие от пещерни образувания. Определено си заслужава да я посетите.

10. Съева дупка

10 от най-красивите пещери в България

„Съева дупка“ е приказен свят, създаден от различни по големина и форма сталактити, сталагмити и други. На дължина достига 400 метра. Наричат я „Подземната перла на България“.

Пещерата се състои от пет зали. Името ѝ идва от двамата братя овчари – откриватели на пещерата Съю и Сейо, които намирали убежище в нея по време на турското робство.

Акустиката е поразителна. Температурата е постоянна от 7 до 11 градуса. В пещерата са открити множество предмети от времето на Римската империя. В наши дни тя е напълно обезопасена и отворена за посетители.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Аномалната пещера Пентели в Гърция, от която избягаха дори военните

Първите Хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“

Мистериозната пещера, която произвежда лед, но само през лятото

Българските пещери: Деветашка пещера

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.