10 от най-невероятните природни образувания по света

Земята, нашият дом, е страхотна. И тези приказни пейзажи, показващи наистина уникални планини, долини и скали, ще ви убедят в това.

Приказните комини, Турция

2

Преди повече от 15 милиона години в историческата област, позната днес като Кападокия е имало няколко активни вулкана. Бълваната от тях лава е образувала в района огромен пласт от туф, който на места достигал дебелина межди 100-150 метра. Вследствие на ерозията и изветрянето на туфовия камък са се образували странни и интересни скални образувания, известни днес като „Вълшебните комини“.

Заливът Ха Лонг, Виетнам

3

Заливът Ха Лонг е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и др.

Окото на Сахара, Мавритания

Окото на Сахара

Структурата Ришат е геоложко образувание, наричано още заради характерната си форма „Окото на Сахара“. Намира се в Мавритания, насред Сахара, близо до град Уадан, на надморска височина между 400 и 450 м. Представлява концентрични кръгове с диаметър около 50 км. В центъра се намира гигантски конгломерат с диаметър около 1.5 километра. Сам по себе си конгломератът е геоложка уникалност. За пръв път тя е идентифицирана през 1963 г. върху карти на Френския географски институт.

Камъните Моераки, Нова Зеландия

Камъните Моераки

Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни феномени които имаме на Земята.

Голямата синя дупка, Белиз

Белиз

Morkadis

Масивната подводна дупка, която се намира в Карибско море, край бреговете на Белиз, може да даде улики за разкриването на мистерията около изчезването на древната цивилизация на маите. Заобиколена от пещери, тя е част от втория по големина риф в света, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО.

Планините Данксия, Китай

4

Това е един изключителен геоложки феномен, който се среща в югоизточните, югозападните и северозападните части на Китай. Простира се през шест субтропични района. В буквален превод името означава „розов облак“. През 2010 година някои от релефите в южната част на Китай са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Каменната гора, Китай

5

Каменната гора е типичен впечатляващ пример за карстова топография. Скалите са образувани от варовик и са формирани в резултат на проникването на водата през повърхността на земята, която разрушавала всичко, с изключение на каменните стълбове.

Лунната долина, Чили

6

Лунната долина се намира в Cordillera de la Sal (Солен планински масив) в чилийската пустиня Атакама на 2250 м. надморска височина и всъщност е относително малка – само 500м. в диаметър. Въпреки това  концентрацията на природно оформените скулптори и многоцветните слънчеви лъчи правят това място нещо много по-голямо от размера му.

Уейв Рок, Австралия

7

Уейв Рок е скално образувание, близо до град Ксидън, в периферията на зърнопроизводителния район в Западна Австралия. Надвиснал над околната равнина от височина 15 м. Скалата дължи името си на приликата с огромна вълна, вкаменила се преди да залее брега. Дължината на Уейв Рок е 100 м.

Шоколадовите хълмове, Филипините

8

Името си носят от кафявия цвят на тревата, която ги покрива по време на сухия период и ги превръща в апетитни „шоколадови целувки“. През останалата част от времето, те са толкова зелени, колкото и гората, която ги заобикаля. 1268-те на брой конусообразни хълмове са разположени на площ от над 50 кв. км, в средата на остров Бохол, Филипините. Куполите варират в размери от 30-50 метра.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.