10 от най-странните факти във физиката (част 1)

Физиката е странна. Къде другаде ще прочетете за котката на Шрьодингер, която може хем да е мъртва, хем да е жива? Или пък, че времето се променя в зависимост от това колко бързо се движите? Съществуват обаче още по-необикновени неща. Предлагаме ви десет от най-странните факти във физиката.

Ако Слънцето бе направено от банани, то щеше да бъде също толкова горещо. 

слънце

Температурите на голямата жълта топка, топлеща Земята всеки ден, са толкова високи поради една проста причина. Огромната тежест на това космическо тяло – от порядъка на милиарди тонове – създава ужасно силна гравитация, подлагаща ядрото на изключително мощно налягане.

Да вземем за пример една най-обикновена помпа за колело. Когато започнете да напомпвате гумите си, тя се затопля именно заради налягането, което се създава. По абсолютно същия начин, ако заменим водорода в Слънцето с милиарди тонове банани, те ще създадат същото налягане и съответно – сходни високи температури. С тази разлика обаче, че вместо да гори милиарди години като нормалното, банановото слънце ще се охлади много бързо.

Черните дупки не са черни. 

черна дупка

Без съмнение – те са тъмни, но в никакъв случай черни. Дори излъчват светлина в целия спектър, включително видимия. Тази тяхна радиация е кръстена „лъчение на Хокинг” на името на легендарния (и смятан за един от малкото живи гении) физик и математик Стивън Хокинг, който пръв отбелязва нейното съществуване.

Колкото по-бързо се движите, толкова по-тежки ставате. 

Напук на всички диетолози, когато тичате, тялото ви става по-тежко. Спокойно – не завинаги. Само за един кратък миг. Според теорията на относителността съществува еквивалентност между енергията и масата. Разбира се, при нас, човешките същества, това натрупване на маса е изключително малко и дори и най-бързите бегачи не стават чувствително тежки. Но все пак го има.

Цялата материя, съставляваща човешката раса, може да се побере в захарно кубче. 

захар

Знаете ли, че атомите се състоят предимно от празно пространство? Ако трябва да сме максимално коректни – то е точно 99,9999999999999% от тях самите. Ако съберете всички атоми на едно място и унищожите празното пространство в тях – с други думи, ги компресирате до размера на едно обикновено захарно кубче, тяхната маса ще стане 5 млрд тона. Почти 10 пъти повече от тежестта на всички живи човешки същества на планетата. За сравнение – същия процес можем да открием и в неутронните звезди, които избухват в свръхнови.

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.