10 правила за ефективно четене

книга

Как да четем ефективно? Не, нямаме предвид сърфирането в интернет, а онази сериозна, задълбочена дейност, известна като „четене на книги”. И тъй, как най-напред да разберем, че дадена книга си заслужава вниманието – отправна точка в изкуството на ефективното четене? Как да помним дълго това, което сме прочели – ето няколко съвета, които ще ви бъдат полезни.

1. Предварителен списък

Повечето хора изпитват към книгите странна смесица от жажда и апатия. Обичат да купуват книги, да ги трупат по рафтовете, но не винаги четат всичко, което са купили. Растащият списък на непрочетенето демотивира.

Съвет: Не купувайте много книги наведнъж. Достатъчно е една-две. На останалите, така или иначе ще им дойде реда. И се старайте да купувате колкото се може по-малко скъпи, илюстрирани издания – те са хубав подарък, но не и за самите вас.

2. Правилото на 50-те страници

Животът е прекалено кратък, че да го прахосваме в скучни книги. Научете се бързо да отсявате това, което е безполезно и бездарно. За целта е достатъчно да прочетете първите 50 страници от книгата. Ако тя ви увлече още в този тест, няма да ви разочарова и по-нататък. Ако ли не – продължавайте към следващата.

3. Кой пише, за какво

Анотациите на задната корица не са просто маркетинг трик. Запознайте се предварително с книгата и нейния автор, прочетете съдържанието – така ще зададете правилния вектор на търсене.

4. Алтернативни формати

Ако печатните копия ви изглеждат дълги и скучни, значи е точно така. Слава богу, вече има достатъчно алтернативни формати. Превключете на тях, открийте най-подходящия за вас.

5. Четете с молив в ръка

Книгата е планина от словесни руди, от които трябва да добиете прашинка смисъл. Затова, никога не четете без молив в ръка – ако нямате възможност да си водите бележки или да откроите цитати, четенето е безполезно.

Съвет: Смело подчертавайте, отделяйте, пишете бележки с идеите и мислите, които ви хрумват, превръщайте книгата в нещо повече от сноп подвързана хартия. След такова осмислено общуване, книгата става наистина ваша.

инфо: manager.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Тед 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.