10 предимства на интровертите

%d0%b8%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%82

Психолозите разделят хората на два основни типа – интроверти и екстроверти. Безспорно и двата типа имат своите предимства и недостатъци, но някак в обществото ни е заседнало по-скоро негативно мнение към интровертите. Иначе казано, на нашия си речник, хората ги определят като „задръстеняците“. В последно време обаче се оказва, че много от тези „задръстеняци“ са изключително успешни световни лидери. И не само, че си го признават, но и се гордеят с това. Оказва се, че да си по-вглъбен и затворен си има своите невероятни предимства.

1. Сигурно ви се е случвало да се запознаете с на вид много срамежлив и затворен човек. С течение на времето обаче забелязвате, че човека все повече се отпуска и говори пред вас. Започвате да си разговаряте часове наред, а той старателно изслушва всичките ви проблеми и тревоги. Не само, че ви оставя да си изкажете мъката, а накрая дори получавате подкрепа и съвет. Това означава, че човека вече ви е допуснал в неговия свят и за него е удоволствие да ви изслуша. Защо ли? Защото интровертите са едни от най-добрите слушатели. Те не обръщат внимание на битовите проблеми и дребнавите хора. Те обичат да слушат, да анализират, да помагат и вярват, че светът винаги може да стане едно по-добро място за живеене. За това не се учудвайте, ако същия този човек след време се опита да Ви вдъхнови и подкрепи по особен начин. Не го прави изкуствено, той наистина застава зад вас. А може би вие също сте такива?

2. Интровертите обичат да анализират. Това може да е причината те често да бъдат наранявани по-лесно от други. Те таят всичко в себе си и след като останат сами започват размисли часове наред какви грешки са допуснали през деня, защо онзи му е казал това, защо светът е такъв… А това може да доведе до саморазрушение, но истината е, че без анализ, интровертите не могат да живеят. От друга страна е голямо предимство, защото в напечени ситуации, те знаят как да реагират и запазват самообладание. Не се чудете защо – отработили са всякакви ситуации в главата си и са си подготвили вероятните изходи. Преценката им за хората също е точна. Интровертът анализира хората не само по външност, а цялата същност на човека. Душата и сърцето са водещи.

3. Заедно с анализаторските им умения идва и умението им да премислят всичко. Определено интровертите са хора, които могат много дълго да обмислят дадена ситуация и да мине време, докато вземат решение. Смелостта не им е силната страна. Вземат ли го обаче решението е правилно. Мисленето им е по-продължително, защото обхваща всякакви гледни точки от различни страни.

4. Да си сам, не значи да си самотен. Един интроверт никога няма нищо против да е сам, дори обратното. Самота и да бъдеш сам са две различни неща. Те живеят и с двете. Вярно, самотата не носи нищо добро, но интровертите са свикнали и с нея. За тях е по-убийствено да делят живота си с неправилните хора, отколкото да са самотни. Интровертите имат нужда от уединение и лично пространство, така както едно цвете от вода. За това, ако половинката ви е интроверт не я обвинявайте, че иска време само за себе си и не държи на вас. Тя просто има нужда да се отпусне, да презареди и да остане насаме с мислите си за малко.

5. Умението да оценяваш малките неща. За един интроверт няма значение каква кола караш, колко пари имаш и какъв бизнес въртиш. Дори и мултимилионер да говори пред тях, те няма да обърнат внимание на нищо материално в него, а на същността му. Винаги ще предпочитат да се разходят в близката гора и да си направите пикник сред природата, отколкото да обикаляте магазините по цял ден. Те колекционират моменти, а не вещи. Радват се на балоните на улицата, изгряващото слънце, свежата роса, усмивките на децата, ароматното кафе и ред други неща.

6. Духовността има водещо значение. Повечето не ги разбират, други директно им се подиграват, а трети направо ги отбягват. Но е факт, че всеки един интроверт има силно развит духовен свят, всеки по собствен начин. Наредили са ценностите си и следват стриктно пътя, по който вървят. Приемат всичко за знак от съдбата, вярват в духа на човека и се опитват да го развият, като същевременно развиват и своя.

7. Повечето интроверти са хора на изкуството. Имат силно въображение, богати фантазии и изключителни арт умения. Вярват ли силно в идеята си и проявят ли смелост, те са склонни да направят велики пробиви в различни аспекти. Мислят по-различен начин и съответно приемат света по-различен начин.

8. Обичат спокойствието. Един интроверт винаги ще предпочете да живее на спокойно и уютно място, колкото и пари да има. Големите градове и тълпите хора често ги депресират и напрягат, а когато се приберат те имат нужда да релаксират и отпускат по свой си начин. Не обичат непредвидените ситуации, несигурните неща и всичко непланирано от тях. Това ги кара да са неспокойни и стресирани. Спокойствието за тях е необходимо, за да възвърнат силите си и да успокоят емоциите си.

9. Умеят да слушат и сърцето, и разума си. До толкова обстойно са анализирали емоциите и чувствата си, че интровертите са намерили онази нишка, която им помага да балансират между разумното и това, което иска сърцето им. Разбира се има ситуации, в които винаги едното надделява, но те знаят точно кое да послушат в определен момент.

10. Приемат те такъв, какъвто си. Интровертите не съдят. Те могат да не те разбират и да нямат нищо общо с теб, но никога няма да си позволят да те променят или да те съдят за това, което си. Уважават различните, именно защото те са такива. Както казахме по-рано, душата и сърцето са водещи, всичко останало се приема като част от теб.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.