10 прогнози за следващите 10 години

7

Текстът на Пламен Русев е от списание “Новите 25 години”, в което авторитетни автори правят умни и дръзки прогнози за бъдещето. Технологичното развитие е толкова мащабно и скоростно, че спира дъха ни. Нещо повече, технологиите вече дори изпреварват развитието на научната фантастика. Повече неща се случват в реaлния живот и после попадат в книгите.Кои са десетте неща, които ще се променят най-много в живота на хората през следващите 10 години?

Дигиталната трансформация засяга всеки аспект от живота ни, но според мен през следващите 10 години 10-те най-големи промени ще се случат в областитездравеопазване, виртуална реалност, изчислителна мощ, хиперсвързаност, знанието за света около нас, 3D печатане, транспорт, blockchain, изкуствен интелект и храна.

1. Здравеопазване

Днес здравеопазването е неефективно, бюрократично и скъпо. И това е мултитрилионна индустрия – какво по-добро място за промяна? Хиляди стартиращи компании, наред с гиганти като Google, IBM, Apple, Samsung и десетки други, навлизат и ще променят из основи начина, по който се лекуват хората днес, и това ще доведе до многократно по-добро, ефективно и евтино здравеопазване.

Здравеопазването ще бъде най-трансформираната сфера от всички в следващите 10 години и промените ще са огромни. Именно затова на нея ще обърна специално внимание в този материал.

Роботи хирурзи ще правят перфектни операции без човешки грешки на цена от няколко лева! Нанороботите, биометриката от т.нар. преносими устройства (wearables), големите данни (BigData), транслационната медицина (пренасяне на познанието от фундаменталните науки в клиничната практика) и изкуственият интелект създават предпоставки за пробив в лечението на рака. Чрез използването им откриването на ракови заболявания ще се случва в много ранен стадий и отстраняването на раковите клетки ще става с все по-голяма прецизност. Намаляването на размерите на нанороботите ще им позволи да достигат до места, които са били недостъпни или твърде деликатни за конвенционалните хирургични инструменти. Персонифицираното здравеопазване ще стане стандарт през следващите 10 години, за да открие пътя към следващата стъпка в по-следващото десетилетие, когато аптеките за стволови клетки ще са широко разпространени в бъдещето.

Подобно на “Човешкия геномен проект” благодарение на който разчитането на генома на всеки отделен индивид от милиони днес струва хиляда долара и отнема няколко часа, симулацията на човешкия мозък също ще стане възможна. Експоненциалният растеж в компютърната изчислителна скорост ще направи възможно формирането на точни модели на всяка част от човешкия мозък. Към настоящия момент само отделни региони от мозъка са проучени в детайли, след 10 години учените ще могат да комбинират всички зони и да правят симулация в реално време. Отново подобно на “Човешкия геномен проект” много учени казват, че това няма да бъде възможно, но те пропускат експоненциалния растеж на изчислителната скорост на компютрите. Развитието на нанороботите за медицински нужди и симулирането на мозъка ще доведат до огромна промяна в здравеопазването и ще направят редица болести, считани за смъртоносни, напълно лечими до 10 години.

Друг основен двигател на промяната в здравеопазването е 3D печатът. 3D принтерът вместо с мастило печата с материали – полимери или метали, като наслагва пласт върху пласт и така създава обем. Днес вече се печатат части, които се ползват при изграждане на костни импланти, но развитието на технологиите ще позволи производството на персонифицирани органи, като вместо полимери принтерът печата слой след слой клетки, поставени с точност от микрометър една върху друга. След 10 г. напълно функциониращи сложни органи, разработени със запас от достатъчно хранителни вещества, кислород и възможност за растеж, за да оцелеят, вече ще бъдат реалност.

След този момент въпреки че все още ще предстои да бъдат усъвършенствани някои органи (не прекалено сложните) ще могат да бъдат заменяни с отпечатани такива. В следващите десетилетия все повече и повече от 78-те органа в човешкото тяло ще могат да бъдат отпечатвани, вместо болният да чака с години донор да умре, за да живее самият той.

Имплантираните отпечатани органи от своя страна ще позволяват поставянето на датчици в тях, които ще следят ежесекундно състоянието както на самия орган, така и на целия организъм, което ще доведе до изключително персонализирано здравеопазване, превенция и лечение.

2. Виртуална реалност

Появата на екраните първо на телевизора, през последните 20 години масово на компютъра и последното десетилетие на телефона и мобилните устройства промени живота ни изцяло. Помните ли живота си преди мобилния телефон? Помните ли как изглеждаше комуникацията тогава – само преди 10 години? Как търсехте информация, как се свързвахте с хората?

Сега си представете как тези екрани изчезват!

След 10 години всички те ще бъдат заменени от нещо, което носите на очите си – очила, визьори, а в зависимост от напредъка на технологиите е възможно и да са лещи. Пред очите си ще имаме една съвсем нова реалност – комбинация от реалния, заобикалящ свят и виртуална реалност. Преди броени дни “Майкрософт” демонстрира своята нова технология и платформа Hololens (https://www.youtube.com/watch=7d59O6cfaM0&feature=youtu.be), която позволява симулация на присъствие на човек, който физически може да бъде отдалечен до безкрай, стига да има връзка с мрежата.

Morkadis

Междувременно се появиха и първите приложения – вече можете да си имате в къщата динозаври или да гледате филм или футболен мач в хола в компанията на някой от самите участници във филма или на терена (https://www.facebook.com/futurism/videos/547001548812382/?pnref=story).

Това се случва днес!

Милиардите долари, инвестирани от Facebook в Oculus, Google в Мagic Leap, Sony, Qulacomm и много други, вече дават своите първи продукти. До няколко години носенето на очила и визьори, създаващи виртуална реалност, ще бъде стандарт, а модната индустрия ще се надпреварва да налага нови тенденции. Това от своя страна ще доведе и до други промени. И в момента технологията помага на хора с физически увреждания да пишат, като следи погледа им, докато избират буква от виртуална клавиатура, вместо да натискат буквата с пръст. Тази технология ще се развие и в комбинация с демонстрирания от мен уред (по няколко телевизии в страната) за следене на мисловната дейност ще се развие една нова свързаност между човека и машината, в която, макар и не много акуратно в началото, при наличието на необходимата техника само с мислите си ще можете да пращате есемеси например или да се обаждате на познат, както да правите и редица други неща като включване/изключване на осветление, музика или затъмняване на прозорците вкъщи.

3. Изчислителна мощ

Представете си да може да си купите мозък за сумата от 1000 евро! До 10 години компютрите ще могат да правят толкова операции, колкото може човешкият мозък – 1016, десет на шестнайста степен операции на секунда (10 000 трилиона цикъла в секунда). Този експоненционален растеж води до промени във всяка част от човешкото развитие и живота на всеки.

4. Хиперсвързаност

През 2026-а още нови 5 милиарда човека ще бъдат свързани в “мрежата”. Толкова е било цялото население на планетата Земя през 1987 г.! През 2000 г. общият брой интернет потребители е бил 740 милиона. През 2015-а цифрата (по данни на ITU) e била 3,2 милиарда. Новите милиарди свързани хора ще дойдат най-вече от Африка и Азия и връзката им ще бъде мобилна.

8 милиарда свързани хора, които обменят мисли, бизнес, изкуство, научни изследвания, финанси, и други онлайн! И то с бърза връзка и с наличието на Google, Amazon, Facebook, виртуална реалност, големи данни и 3D печат.

Това са огромен пазар и една изцяло нова икономическа реалност, която вече се случва и до 10 години ще е подменила почти напълно имената на петстотинте компании в списъка на “Форчън”. Google (Project Loon), Facebook (Internet.org), SpaceX, Virgin (One Web) и много други развиват свои проекти за достъпен интернет до всеки човек на планетата ни. В края на миналата година правителството на Египет разреши и спря в рамките на 2 месеца услугата на Facebook Internet.org, като запознати с мотивите споделят, че не създаването на предпоставки за монопол (каквито подобни услуги създават), а липсата на възможност за проследяване на потребителите от локалните служби е наложила бързото спиране на проекта. Както и да е, добавянето на 5 милиарда към вече трите милиарда свързани хора на планетата ще създаде нова бизнес и социална реалност и това е неминуемо!

5. Знанието за света около нас

Ако знанието за всяко нещо, което се случва на планетата Земя, всеки детайл, повей на вятър в Сахара, растеж на стръкче трева в Монголия, раждане на бебе слон в Масай Мара и трилиони други събития в секунда, както и структурирането, изучаването и анализът на тази информация ни доближават до перфектното знание, то към 2026 г. ние ще имаме ПЕРФЕКТНО ЗНАНИЕ за всичко, което се случва в света ни. Така наречените Internet of Things (IoT) или по-обширното IoE описват система от свързани хора, устройства и данни. В своите предвиждания гигантът Cisco очаква IoE да генерира 19 трилиона щатски долара. До 10 години (към 2026 г.) ще има над 100 милиарда свързани устройства – телефони и компютри вече са свързани и към тях има камери, биометрични устройства и др. Дроновете, сателитите, камерите и датчиците в частния и обществения транспорт стават все повече. Тепърва коли, къщи, хладилници, крушки, печки, обувки, дрехи и нови екрани, за които говорихме по-горе, ще станат част от свързаните устройства наред с милиардите промишлени такива както на Земята, така и в атмосферата и в Космоса. Ако приемем, че на всяко свързано устройство има по няколко сензора – камери, датчици за температура, за натиск, допир, налягане и много други, можем да изчислим, че към 2026 година ще има над 300-500 милиарда свързани устройства.

Те ще ни дават информация за всяко нещо, което се случва някъде по планетата, с точност до милиметър и динамична и структурирана информация за промените, през които преминава.

6. 3D печатане

3D печатането се появи в средата на осемдесетте години на миналия век, но едва през 2014-а беше постигнат преломният момент, в който 3D печатането стана по-бързо от процеса на отливане на форми в матрици (традиционно производство). Скоростта на принтиране продължава да се увеличава, като се удвоява на всеки две години, в модел, подобен на закона на Мур. Към 2026 г. се очаква да бъде 32 пъти по-бърза. Така че детайл, който днес се чака 4 часа за печат, през 2026-а ще отнемa 7 минути!

Днес 3D принтери могат да отпечатат от миниатюра до кола или къща! С развитието на материалите и скоростта през 2026 г. ние ще печатаме своите дрехи, аксесоари, някои органи, предмети от бита и други. Това ще направи нискоквалифицирания труд в шивашки фабрики и заводи ненужен!

7. Транспорт

Транспортът е сфера, в която промените ще са изключително забележими! Преди няколко дни Tesla обяви над 130 000 поръчки за новия си Модел 3 на цена 35 000 щ.д., който ще излезе на пазара през 2017-а. Това са над 4 милиарда долара за кола, на етап прототип, който никой все още не е виждал отблизо, освен от сцената, на която беше представен! Тази кола е електромобил, в който има интегрирани огромен брой датчици за близост, за местоположение, камери за пътна обстановка и други. Най-вече това е кола с интегриран автопилот. С други думи, кола, в която шофьорът може да бъде заместен от компютър. И това се случва днес!

След 10 години процентът на коли, които се движат без шофьори, ще бъде значителен и ще се увеличава ежегодно. Цели индустрии ще бъдат променени – превозът на хора и стоки с камиони, автобуси, таксита… Милиони шофьори по целия свят до 10 години ще трябва да се преориентират и да потърсят нов начин за препитание.

Ако проектът Hyperloop, който представлява тръбна система, в която във вакуумна среда се движи капсула, пълна с хора или стоки, се развива по план, скоро ще се появят първите хайпърлупове в Америка, Европа и Близкия изток.

8. Blockchain

Може и да не сте чували за blockchain (основателят на Blockchain е сред лекторите на Webit.Festival Europe в София), но предполагам до вас е достигала информация за bitcoin. Ако искате да сте в крак с времето, много горещо ви препоръчвам да се запознаете с материята. Bitcoin е изключително сигурна криптовалута, която е базирана на blockchain. На базата на тази технология може сигурно и без участието на посредник (например банки) да се правят трансфери на пари, акции, договори и други. Може да се съхраняват лични данни, да бъде в основата на персоналната идентификация (вместо познатия номер на лична карта или електронен подпис), медицински картони и информация и други. Blockchain е иновация и протокол, който демократизира икономическите взаимоотношения и създава предпоставки за съхраняване и опазване на личните данни и пространство.

9. Изкуствен интелект

След победата на компютърa IBM DeepBlue над Гари Каспаров през 1996 г. скептиците обявиха, че шахът е сравнително предвидима стратегия, но че компютърът никога няма да може да победи човек в китайската игра Го, която е десетки пъти по-комплексна и както всички твърдят, изисква човешка интуиция, за да бъде спечелена. С други думи, играта Го е нещо като супер, мега, хипер шах! Преди месец един от смятаните за жива легенда на играта, носителят на 18 световни титли и носещ “божествения” 9-и дан Го играч Лии Де-Дол беше победен в 4 от 5 игри от компютър. След което компютърът AlphaGo, създаден от Google, е новият горд носител на “божествения” девети дан!

Ако днес ползвате Siri и Google Talk и мислите, че е удобно, то почакайте още 2-3 години и ще видите как ще се развие и ще дава отговори на много повече и сложни въпроси. До 10 години изкуственият интелект ще бъде неразделна част от живота ни – ще му даваме достъп до разговорите ни, имейлите ни, ще следи здравословното ни състояние, ще управлява къщите ни, ще ни съветва от това какви дрехи да облечем в зависимост от времето и програмата ни за деня до това как да се грижим по-добре за себе си, каква храна да ядем, колко и как да спортуваме, ще управлява колите ни и много други.

10. Храна

Увеличаването на човечеството, развитието на технологиите, промените в климата, намаляването и изчерпването на ресурси, сред които и жизненоважната за човешката раса – водата, водят до промени в начина, по който хората отглеждат храната си. Така наречените вертикални ферми вече набират скорост като прототипи и модели за развитие. Макар все още да няма комерсиално доказан успешен модел в нужните мащаби, вертикалните ферми представляват климатично независими вертикални системи, в които климатът, светлината, влажността и други важни фактори са контролирани от човека, като продукцията се добива във височина на отделни слоеве (етажи) подобно на вертикален парник – небостъргач. Учени и еколози защитават тезата, че вертикалните ферми предоставят предпоставки за по-екологично чисто земеделие от традиционното. Така или иначе генномодифицираните храни ще станат неминуемо част от диетата на хората, просто защото търсенето става много по-голямо от предлагането. Промените в климата ще направят много площи негодни за отглеждане на посеви и животни, които са били традиционни за определени места, и това ще изостри недостига на храна. В този смисъл технологията ще даде решения като цитираните по-горе.

В обобщение, ние живеем във време, което никога не се е случвало преди в човешката история и няма еквивалент или исторически уроци, от които да се учим. Мощната комбинация от дигитализация и глобализация, на която сме свидетели, променя живота ни ежесекундно.

Всички изброени по-горе 10 основни промени и много други, свързани с космическото пространство, биотехнологиите, енергията и др., взаимно ще индуцират потенциала си и промените ще стават все по-бързо и по-мащабно.

Бъдещето ще бъде такова, каквото го направим. Хората може да живеят щастлив и охолен живот, докато роботите изпълняват опасните и вредни дейности. Все по-често в нашата технологична индустрия се чуват гласове за минимален доход на всеки човек, който да гарантира основните потребности и стандарт на живот. Макар преди няколко години това да беше възприемано като утопия, днес все повече учени, технологични инвеститори, предприемачи и икономисти мислят и работят по темата.

Пиша този текст и споделям своите мисли и знания, защото вярвам, че помагам на хората в България. Защото съм убеден, че само подготвени хора могат да творят бъдещето и да живеят в него щастливи. Глобалните събития и общности на Webit, бизнесите, в които инвестирам, и консултациите, които правим за големи бизнеси относно тяхната дигитална трансформация и колаборация със стартъп общностите с цел иновации, са част от тази мисия – да създаваме подготвени хора за бъдещето – бъдещето, в което животът ще бъде по-добър.

Неминуемо промените ще засегнат всички. Някой ако си мисли, че животът му или работата му ще продължат постарому, дълбоко се заблуждава. Ето защо е особено важно всеки да е настроен така, че да е готов да се адаптира и да се възползва от възможностите, които се откриват и предстои да се откриват. Преди всичко да не престава да се учи! Пред нас са възможностите за човечеството да се развие към по-добро и възможности за България като държава и народ!

инфо: 24chasa.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.