10 разлики между мъжкия и женския мозък

 

pixabay.com

Mъжете са от Марс, жените – от Венера. Все още се спори за това дали мъжете са по-добри инженери, компютърни специалисти, математици, докато жените са по-добри в думите, изучаването на езици, имат по-развита интуиция.

За да се създадат подобни стереотипи, вероятно е имало защо и те са били основани на истински и достоверни наблюдения от живота.

Все повече се развиваме и придобиваме различни умения, които заличават подобни твърдения. В крайна сметка човек е добър там, където положи повече усилия, или пък се справя с лекота, в зависимост от личната мотивация и интереси.

В тази класация стъпвам на статия, публикувана преди време в онлайн списанието Stanford Medicine. Ще ви представя 10 различия при мъжкия и женския мозък, които до голяма степен определят поведението и нагласите на двата пола.

1. Средно способността за четене с разбиране и писане при жените непрекъснато надвишава тази на мъжете. Те превъзхождат мъжете в тестове за координация на фината моторика (свиване на дланите, координация на пръстите, координирана работа между двете ръце) и скорост на възприятие. Те са по-добри в извличането на информация от дългосрочната памет. Средно мъжете могат по-лесно да извличат елементи от работната памет. Те имат силно развити визуално-пространствени умения като например: проследяване на движещи се предмети, насочване на оръжие, визуализация на движещи се дву- или триизмерни форми в пространството.

2. Навигационни проучвания показват, че жените са склонни да се ориентират на ново място по забележителности, сгради или друга характерна особеност, докато мъжете по-често се ориентират, изчислявайки нечия позиция чрез определяне на посоката и изминатото разстояние.

3. Редица изследвания показват, че бебета момиченца реагират по-бързо на лица и започват да говорят в по-ранна възраст. Момченцата реагират по-рано в ранна детска възраст на експериментално предизвикани несъответствия във визуалната им среда (например прибавяне на нова играчка). В зряла възраст жените остават по-добри във възприятието на лица, докато мъжете са по-добри във възприятието на предмети.

4. Жените са два пъти по-склонни от мъжете да преживеят клинична депресия през живота си. Същото се отнася и за посттравматично стресово разстройство. Мъжете са два пъти по-склонни да станат алкохолици или зависими от наркотици. А вероятността да развият шизофрения е 40% по-висока от тази при жените.

5. Честотата на дислексия при момчетата е може би 10 пъти по-висока от тази при момичетата и те са четири или пет пъти по-склонни да получат диагноза на разстройство от аутистичния спектър.

6. Мъжкият мозък е по-голям от женския мозък. Докато жените използват двете хемисфери, за да обработват постъпилата информация, мъжете използват предимно лявото полукълбо.

7. Хипокапусът при жените, който отговоря за ученето и запаметяването, е по-голям от този при мъжете и работи по различен начин. От друга страна амигдалата, която е свързана с преживяването на емоции и припомнянето на емоционално наситени спомени, при мъжете е с голям размер. Проучвания показват, че амигдалата също работи различно при двата пола.

8. Двете полукълба на женския мозък са свързани помежду си повече, отколкото тези на мъжа. В проучване от 2014 г. изследователи от Университета в Пенсилвания използват невроизобразителни методи за изследване на мозъка на младежи, като 428 са мъже и 521 са жени. Нехарактерно огромна извадка! И установяват, че мозъкът на жените непрекъснато показва по-силно координирана активност между полукълбата, докато мозъчната дейност при мъжете е по-строго координирана в рамките на определени области на мозъка.

Тази констатация е всъщност потвърждение на резултатите от други по-малки проучвания, публикувани по-рано, като обобщава и останалите наблюдения, че “corpus collosum” – линията от бяло вещество, която пресича и свързва двете полукълба, е по-голяма при жените, отколкото при мъжете. Затова женският мозък е двустранно по-симетричен от мъжкия мозък.

Morkadis

9. Твърди се, че основаните на пола разлики в мозъчната структура и физиология отразяват алхимията на взаимодействията между хормони/ рецептори, техните въздействия в клетките и влиянието на генетичните променливи – особено притежанието на XX (жени) или XY (мъже) генотип.

10. В полза на жените е способността за правене на няколко неща едновременно или така нареченият „multitasking”. Мъжете са склонни към фокусиране върху една или най-много две задачи, докато жените могат да гледат телевизия, хранят детето и да водят задълбочен разговор с партньора си.

Почти никой няма изцяло мъжки или изцяло женски мозък. Не всички човешки мозъци са еднакви. Важно е да знаем, че различията не ни дават основание да ги определяме като добри или лоши. Вместо това бихме могли да се стремим към съвършенство и запълване на недостатъците, като се движим в една посока и взаимно съчетаваме най-добрите качества и умения на двата пола.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Мозъкът на жената е метаболитно по-млад от този на мъжа

Визуален тест на характера: мъж или жена виждате?

Едипов комплекс: Защо мъжете търсят жена като майка си?

10 древноегипетски поговорки за отношенията между мъжа и жената

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.