10-те най-вдъхновяващи пещери в света

Едно от най-вдъхновяващите и зареждащи кътчета в България несъмнено е Деветашката пещера. Тя е дълга близо 2,5 километра, а височината и достига до 60 м. Намира се близо до Ловеч, край село Деветаки. До нея се стига по дълга близо километър пътека. Местното и название е Окната заради седемте отвора на тавана на пещерата. Състои се от светла входна част, която впоследствие се разделя на два ръкава.

В нея има 10 естествено образувани езера, някои от които могат да бъдат преминати само с лодка. Пещерата е открита през 1921 г., а през 1996 г. е обявена за природна забележителност. Ако не сте ходили в Деветашката пещера, непременно го направете при първа възможност. Ще останете приятно очаровани.

И това е само една от впечатляващите тайни на България. В световен мащаб пък съществуват още много пещери, които искрено ще ви изумят. Често, гледайки ги на снимка, хората се питат: „това на Земята ли е?“ или „това декор от sci-fi филм ли е?“. Да, наистина тези пещери изглеждат невероятно, а ние подбрахме 10-те най-вдъхновяващи от тях.

1. Мраморните пещери в Патагония

Снимка: 10te.bg

Мраморните пещери в Патагония, Чили, представляват 6000 годишна скулптура, изсечена от вълните на езеро Хенерал Карера, което се простира между чилийско-аржентинската граница. Сложните пещери са част от мраморен полуостров, а мястото е известно още като “Мраморната катедрала“. През хилядолетията водата не само е изваяла страхотни симетрии, но в зависимост от сезона и нивото каменният лабиринт променя цвета си, което прави пещерата изумително красива.

2. Пещерата Прая Након

Снимка: 10te.bg

Пещерата Прая Након се намира в Националния парк Као Сам Рой Йот на 300 км южно от Банкок. Основната атракция на мястото е красив павилион, локализиран навътре в нея, построен през 1890 г. от крал Чулалонгкорн. Пещерата всъщност представлява две дупки, чийто покрив е паднал и те биват огрени от слънчевата светлина по много нежен и интересен начин.

3. Пещерата Son Doong

Снимка: 10te.bg

Пещерата Son Doong е най-голямата известна пещера в света. Тя се намира в залива Ха Лонг във Виетнам. Двете зали, които формират тази невероятна пещера са украсени с хиляди грандиозни сталактити и сталагмити. Пещерата е била открита от французи през 1901 г.

4. Пещерата в Алгарве

Снимка: 10te.bg

Тази зашеметяващо красива пещера се намира близо до Лагос, Алгарве, Португалия и до нея се стига само по вода.

Morkadis

5. Пещерите Шкоцян

Снимка: 10te.bg

Пещерите Шкоцян се намират в Словения и представляват голям каньон скрит дълбоко под земята. Тази забележителна формация се счита за природен феномен от световно значение.

6. Пещерата на светещите червеи

Снимка: 10te.bg

Пещерният комплекс Уаймото в Нова Зеландия може да се сравни с пещера, която е снабдена със звезден покрив. Това се дължи на живеещите там рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), чиито тела произвеждащ химическа реакция, която осветява непрогледната вътрешност на пещерата. Всъщност със светлината червеите сигнализират, че са гладни и светят за да привличат плячката си.

7. Ледените пещери в планината Еребус

Снимка: 10te.bg

Ледените пещери от северната страна на планината Еребус, Антарктика се намира на 3450 метра надморска височина. Температурата в пещерите е нула градуса по Целзии, а влажността е сто процента. Това води до голямо количество ледени кристали, израстващи от парата. Капещата вода формира ледени сталактити, сталагмити, ледени завески и други горми, обичайни за варовиковите пещери.

8. Кристалната пещера в мината Наика

Снимка: 10te.bg

Кристалната пещера е част минния комплекс Наика и е разположена на дълбочина 300 метра под едноименния мексиканския град. В нея се намират едни от най-големите кристали в света. Пещерата е затворена за посетители и поради нейната дълбочина.

9. Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл

Снимка: 10te.bg

Тази пещера се намира в Исландия, в най-големият глетчер в Европа – Вахтнайокутъл. Тя се образувала вследствие на разтопяване на ледника. Именно поради това е и такива пещери са много опасни, тъй като ледниците постоянно се променят.

10. Ледниковата пещера край вулкана Мутонвски

Снимка: 10te.bg

Тази пещера се намира на полуостров Камчатка в Русия и представлява тунел с дължина около километър. Тя се е образувала от гореща изворна вода, която е текла под ледените полета покрай фланговете на вулкана Мутновски.Тъй като ледниците на вулкана се топят през годините, покривът на пещерата е изтънял и през него се прокрадва слънчева светлина, която превръща ледените структури в истинско светлинно шоу.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Българските пещери: Магура

Българските пещери: Проходна – „Очите на Бога“

Българските пещери: Дяволското гърло

Мистериозни съкровища, свързани с името на Людмила Живкова, изчезват от пещери на връх Бабу и Враца

Българските пещери: Деветашка пещера

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.