10-те най-известни ботанически градини в света

Ботаническата градина е място, където се отглеждат различни видове цветя и растения с научна цел. Градините поддържат колекции от растения за нуждите на експериментални изследвания, както и за образователна цел.

В България Университетски Ботанически градини имат звена в София, Варна и Балчик. В София се намира и Ботаническата градина към БАН.

Ако ви предстои пътуване в чужбина и търсите интересно занимание, посещението на едно такова място гарантирано ще достави истинско удоволствие за сетивата ви. Ето и кои са 10-те най-известни ботанически градини в света.

10. Индийска ботаническа градина
10-те най-известни ботанически градини в света

Индийската ботаническа градина се намира в град Ховрах, Западен Бенгал Индия. Основана е през 1787 година за отглеждане на различни подправки и специални дървесни видове. В колекцията на градината има повече от 12 хиляди вида растения, включително дървото с най-голяма корона в света – големия баниян. Дължината на окръжността на короната му е повече от 420 метра. Индийската ботаническа градина се разпростира на площ от повече от 1000 декара.

9. Денвърска ботаническа градина

Намира се в американския град Денвър, Колорадо и е разположена на площ от 90 декара. Съдържа голяма колекция от разнообразни растения, разположени в няколко тематични парка. Градината е създадена през 1951 година.

8. Тропически парк Нонг Нуч, Тайланд

10-те най-известни ботанически градини в света

Тропическият тайландски парк Нонг Нуч е разположен в живописна долина между две планини, на 17 км южно от курортния град Патая. Огромният парков комплекс заема площ от 2428 декара. Той е основан през 1954 г. от състоятелно тайландско семейство, което купува земята. Първоначално тям отглеждали плодове и зеленчуци, но по-късно градините са преобразувани в туристически парк, който е открит за посещения през 1980 година. На територията на парка има изградена удобна мрежа от пешеходни пътечки, а всеки ден в парка се организират национални тайландски представления и шоу-програми със слонове.

7. Монреалска ботаническа градина

10-те най-известни ботанически градини в света

Ботаническата градина в канадския град Монреал е основана през 1931 година и е разположена на площ от 750 декара. В рамките на парка има 30 тематични градини, 10 изложбени оранжерии с над 21 000 вида растения. Ботаническата градина е известна и с ежегодната си изложба на фигури, създадени от живи растения.

6. Ботаническа градина „Кирстенбош“, ЮАР

Градината е разположена на източните склонове на Плоската планина в Кейптаун, ЮАР на площ от 360 декара. „Кирстенбош“ е открита през 1913 година, като тогава е поставена задачата да съхрани уникалната флора на страната. Над седем хиляди вида се култивират в градината, в това число много редки и застрашени от изчезване видове. С малки изключения, в „Кирстенбош“ се отглеждат само туземни и ендемични видове, което я прави и една от най-характерните и известни ботанически градини в света. Ботаническата градина „Кирстенбош“ е популярно място за посещения не само на туристи, но и на местните жители. През лятото, градината е домакин на серия концерти на открито, които се провеждат в неделя вечер.

5. Кралска ботаническа градина, Лондон

10-те най-известни ботанически градини в света

Кралската ботаническа градина в Кю е огромен комплекс от ботаническа градина и оранжерии в югозападната част на Лондон между районите Ричмънд и Кю. Освен ботаническата градина същото название носи и научноизследователската организация, в която работят 700 души. Началото на градината е поставено през далечната 1759 година. Броят на посетителите на тази лондонска забележителност надхвърля милион и половина души годишно. Колекцията от растения в градината надхвърля 30 000 вида и е най-голямата в света. Освен това библиотеката към градината съдържа 750 000 тома литература, както и над 175 000 рисунки и илюстрации на цветя.

4. Берлинска ботаническа градина
10-те най-известни ботанически градини в света

Разположена върху площ от над 430 декара и събираща над 3 милиона растителни екземпляра, Ботаническата градина в Берлин се смята за една от най-значимите в света. В сегашния си вид и на сегашното място (в квартал Далем на предградието Щеглиц-Целендорф) е изградена в периода 1897 – 1910 г. и днес е част от Свободния университет на германската столица. Освен няколко остъклени оранжерии (сред които кактусовия павилион и павилионът „Виктория“), към ботаническата градина се числи и Ботаническият музей с огромна секция за изсушени видове и с огромна научна библиотека.

Morkadis

3. Ботаническа градина на Сингапур

Ботаническата градина в Сингапур е с площ 740 декара и е единствената в света, която отваря врати сутрин от 5:00 и работи до полунощ всеки един ден от годината. Няма такса вход, с изключение на таксата за Националната градина на орхидеите. Градината е открита през 1822 година от британския пътешественик и основател на град Сингапур Сър Томас Стамфорд Бингли Рафълс. Първоначално там са се отглеждали растения от икономическо значение, като плодове и зеленчуци. Най-голямата атракция в Ботаническата градина в Сингапур е Националната градина на орхидеите. Тя е разположена в западната част на градината на площ от 30 декара и в нея са представени над 1000 вида.

2. Бруклинска ботаническа градина

10-те най-известни ботанически градини в света

Открита през 1910 година в мегаполиса Ню Йорк, огромната градина има над 12 000 растителни вида и отделни градини с тематични имена. В градината на Шекспир например можете спокойно да се пренесете в интериора на „Ромео и Жулиета“ и да поседнете сред уникалната красота на Бонзай-музеят, откриващ над 200 вида от растението. Бруклинската ботаническа градина е известна с още един уникат – най-рядкото, най-дългото и с най-силен мирис цвете на планетата, наречено с подобаващо дългото име Sumatran Amorphophallus titanium.

1. Ботаническата градина в Рио де Жанейро

Несъмнено една от най-красивите ботанически градини в света е Jardim Botânico в бразилската столица Рио де Жанейро. Разположена в западната част на квартал Лагоа, ботаническата градина Жардим приютява повече от 8 000 вида растения. Градината е дом на многовековни дървета, над 600 вида орхидеи, паметници, фонтани, езеро с водни лилии, японска градина и т.н. Градините са добре поддържани, но и много буйни. Докато се разхождате може да се насладите и на маймуните, които обитават Jardim Botânico.

източник: 10te.bg

Вижте още:

11 удивителни факта за отровните растения и гъби

Отровната градина и страшната легенда на замъка Алнуик

Красивата градина, спасила хиляди в Европа от Черната смърт

Най-отровните растения на планетата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.