10-те най-мощни ядрени оръжия в света

Ядрените оръжия са едно от най-страшните изобретения на човечеството.
Разрушителната им сила е толкова мощна, че са способни да сравнят със земята всичко по пътя си. Много от тях са използвани с изпитателни цели, но въпреки това нанасят непоправими последици за околната среда. Други пък служат като средство за уреждането на въоръжени конфликти.

В нощта на 8 срещу 9 септември 2016 г. (българско време) Северна Корея извърши петия си поред ядрен опит. Той беше осъден от редица страни, сред тях Южна Корея, Съединените щати, Япония и Франция. Опитът предизвика изкуствено земетресение със сила над 5 по скалата на Рихтер.

„Нашите учени от института за ядрени оръжия извършиха тест на ядрена експлозия, за да проверят мощността на разработвана ядрена бойна глава“, съобщи телевизионна говорителка.

Според Пхенян опитът не е предизвикал изтичане на радиоактивност и няма опасност за околната среда. Официалното обяснение за изпитанието е, че така страната се противопоставя на американската враждебност.

Южна Корея смята, че ядрената бомба е била с мощност около 10 килотона. В такъв случай това е най-мощният тест на комунистическия север досега. За сравнение бомбата над Хирошима през 1945 г. е била 15 килотона.

В класацията ни днес ви представяме 10-те най-мощни ядрени оръжия в света.

10. Little boy

14-16 килотона

1

„Малчугана” е кодовото име на урановата бомба, разработена от американската армия, в рамките на Проект „Манхатън“. Това е първата ядрена бомба, която е използвана като оръжие и е хвърлена над японския град Хирошима на 6 август 1945 година. Бомбата се взривява на около 600 метра над центъра на града и предизвиква топлинна вълна, която достига 4000 градуса по Целзий в радиус от близо 5 километра. Умират около 78 000 души. До края на 1945 година броят на загиналите достига около 140 000 от общо 350 000 жители на града.

9. Fat Man

21 килотона

2

Три дни след бомбардировката над Хирошима, на 9 август 1945 година, САЩ пускат над друг японски град – Нагасаки бомбата “Дебелака”. Тя е втората от двете ядрени бомби (другата е „Малчугана“), използвани при военни действия и нейното детониране е третата сътворена от човека ядрена експлозия. Бомбата убива на място около 39 хиляди жители на града, други 25 хиляди са ранени. До края на 1945 година броят на загиналите вследствие на облъчването с радиация надхвърля 70 000. На 15 август 1945 година Япония капитулира, с което се слага край на Втората Световна война.

8. Gadget

21 килотона

3

Първата атомна бомба в историята, с която е проведен ядрен опит. Самият първи взрив на атомно оръжие преминава под кодовото название “Trinity”. В утрото на 16 юли 1945 година, на полигона Аламогордо, намиращ се на около 100 км от едноименния град в щата Ню Мексико е проведено първото изпитание на плутониева бомба. Експлозията е била чута в радиус от 160 км. Образувалата се гъба се издигнала на височита 11 км, а високи нива на радиация са били измервани в радиус 190 км от епицентъра на взрива. С този взрив се слага началото на атомната ера в човешката история.

 

7. Baker

21 килотона

4

Една от трите атомни бомби, които трябвало да участват в операцията Crossroads през 1946 година. Ядрените опити, в рамките на операцията, са проведени от Съединените щати в Тихия океан. Целта на опитите е да се установят ефектите от използването на атомните бомби срещу кораби. Планирано е взривяването на три бомби, но са взривени само две – на 1-ви и 25-и юли, а третият опит е отменен, след като е установено, че радиоактивното замърсяване на бомбардираните кораби не може да бъде отстранено. Bikini Island, край чиито брегове е проведен теста става негоден за живеене.

6. Рей

955 килотона

Morkadis

5

Това е най-мощната ядрена бомба, тествана през 1971 г. от Франция. Снарядът, с капацитет от 955 килотона тротилов еквивалент е взривен на територията на полигона за ядрени експлозии Муруруоа. До 1998 година на този полигон са проведени изпитания с повече от 200 снаряда.

5. Castle Romeo

11 мегатона

6

Термоядрения тест „Замък Ромео“ е одобрен за извършване на 27 март 1954 година. По време на теста Съединетите щати възпроизвеждат една от най-мощните ядрени експлозии с водородна бомба. Опитът се провел на шлеп в открития океан, в близост до Маршаловите острови, но все пак на достатъчно разстояние от тях, тъй като имало опасения, че бомбата ще унощижи всичко наоколо. Силата на експлозията била 11 мегатона, вместо очакваните 4 мегатона, което се обяснява с качеството на термоядреното гориво.

4. Ivy Mike

12 мегатона

7

Водородната бомба е взривена на 1 ноември 1952 година на остров в Тихия океан по време на ядрени изпитания от САЩ. Образувалият се ядрен облак е достигнал височина 37 км, с диаметър на „гъбата” 160 км. Мощността на бомбата е изчислена на 12 мегатона тротилов еквивалент. Капацитет, достатъчен да унищожи напълно малкото островче, където се провел опитът. На негово място останал само кратер с диаметър от 3 км и дълбочина 80 метра.

3. Castle Yankee

13.5 мегатона

8

Вторият по мощност ядрен опит, извършен от САЩ. Както и при Castle Romeo първоначалните очаквания на учените били мощността на бомбата да е 10 мегатона тротилов еквивалент. Оказало се, че ядреният взрив бил много по-силен и достигнал 13,5 мегатона. Това води до сериозни повреди на част от апаратурата, а някои от наблюдателите получили средни изгаряния. След взрива, височината на ядрената гъба достигнала 40 км, а „шапката” – 160 км. След 4 дни радиационният облак достигнал Мексико, което се намира на 11 000 км от мястото на провеждане на операцията.

2. Castle Bravo

15 мегатона

9

На 1 март 1954 г. на атола Бикини, в Тихия океан, е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски мораяци на рибарски кораб, попаднал в замърсената зона. През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. САЩ предлагат $150 милиона като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма.

1. Цар Бомба

58 мегатона

10

Цар Бомба е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания. На 30 октомври 1961 година бомбата е пусната с парашут над остров Нова земя. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата на въздуха достигнала 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 км, а ядрената гъба е с височина 67 км. Светлинното лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти. На острова, където е проведен теста не остава никаква следа от сгради или живот, абсолютно всичко е сравнено със земята.

инфо: 10te.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.