10-те най-отровни животни в света

Общото вярване е, че съществуват няколко вида животни, които са изключително отровни и всяка година погубват хиляди човешки животи.

Истината всъщност е, че много повече хора умират от шут на кон или крава, отколкото от следните редки екзотични видове. Но все пак, ако някой ден решим да обикаляме света, е хубаво да знаем от кои животинки да се пазим.

10. Риба балон

Снимка: pixabay.com

Почти всеки познава този вид морско създание или поне го е виждал препарирано по сувенирните магазини. Слабо известен факт: рибата балон, или рибата фугу, е деликатес в Япония и Корея. Но трябва да се приготви само от професионални готвачи, тъй като произвежда токсини, по-силни от цианида.

9. Отровна жаба стрела

Снимка: pixabay.com

Едно красиво, но същевременно опасно земноводно. Ако се разхождате в тропически гори на Южна или Централна Америка, никога не взимайте в ръце красиви жаби, оцветени в ярки цветове – жълто, зелено, синьо, червено. Със своите едва 5 см дължина, една такава може да убие 10 човека само чрез кожата си (там се съдържа отровата).

8. Кралска кобра

Снимка: pixabay.com

Кралската кобра е разпространена в Югоизточна Азия. Нейната отрова всъщност не е толкова силна, но за сметка на това може да инжектира 5 пъти повече токсини от черната мамба например. Това я прави изключително опасна, тъй като убива жертвите си 5 пъти по-бързо от другите змии.

7. Бразилски скитащ паяк

Снимка: 10te.bg

Бразилският скитащ паяк, известен и като бананов паяк, е най-отровният паяк на планетата. 0,006 мг от неговата отрова убива мишка. Той е много опасен, тъй като може да скрие в дрехите, обувките, колата или някъде другаде (сигурно за това се казва скитащ?) Ухапването от него води до импотентност и смърт.

6. Каменна риба

Morkadis

Снимка: pixabay.com

Каменната риба никога не би спечелила конкурс за красота, но за сметка на това носи титлата „най-отровна риба в света“. Тя има добър камуфлаж и човек лесно може да я настъпи. А последствията от това са парализа или смърт.

5. Смъртоносен ловуващ скорпион

Снимка: pixabay.com

Смъртоносният ловуващ скорпион е разпространен в Северна Америка и Близкия изток. За разлика от другите видове скорпиони, които предизвикват само локални травми, ужилването от този може да доведе до кома, парализа и смърт.

4. Синьопръстенен октопод

Снимка: pixabay.com

Синьопръстенният октопод е разпространен в Тихия океан, между Япония и Австралия. Той е голям, колкото топка за голф, но може за минути да убие 26 човека. Невротоксините му причиняват гадене, парализа и смърт.

3. Мраморен конусовиден морски охлюв

Снимка: 10te.bg

Мраморният конусовиден морски охлюв е красиво мекотело, което може да предизвика смъртта на 20 души с една капка от своята отрова. Симптомите са парализа на мускулите, нарушаване на зрението и спиране на дишането.

2. Индийски тайпан

Снимка: pixabay.com

Индийският тайпан е най-отровната змия. Неговата отрова може да убие 100 възрастни човека или 250 000 мишки. Тя е от 200 до 400 пъти по-силна от тази на обикновената кобра. За щастие индийският тайпан е много срамежлив и няма документирани случаи на ухапвания на хора. А ако това се случи – съществува противоотрова.

1. Медуза морска оса

Снимка: pixabay.com

Медузата морска оса е разпространена в северните тропични води около Австралия. Нейните пипала достигат дължина около 3 м и всяко едно от тях може да предизвика смъртта на 60 души за 3 минути.

източник: 10te.bg

Вижте още:

5 отровни животни, които могат да спасят живота ви

Най-незабележимите животни в природата

15 факта за животните, които ще стоплят сърцето Ви

Интелектът на животните

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.