Животните, които притежават уникални суперсили (снимки) (част 2)

Суперсилата на торния бръмбар

торен яНай-силното същество е не кое да е, а скромният торен бръмбар – мъжкият Onthophagus taurus може да дърпа тежест 1141 пъти по-голяма от своята. Това е все едно 90-килограмов мъж да дърпа дузина училищни автобуса. И за какво торният бръмбар използва тази своя сила? За да впечатлява момичетата разбира се.

Когато женски торен бръмбар е в размножителен период, той открива голяма дарадонка и прокопава тунел под нея, където снася яйцата си. Мъжкият, който иска да има поколение с нея, трябва да пази тунела и да отблъсква всички нашественици. Ако се справи, получава правото да бъде баща.

 Безсмъртността на хидроида

хидроидЗа Turritopsis nutricula няма такова нещо като възраст. Хидроидът не е медуза, макар лесно да може да бъде сбъркан с такава, а клас примитивни мешести животни. Когато настанат трудни времена, той се свива в малко кълбо, закрепя се за повърхност и се връща към младежките си години като полип.

Учените смятат, че T. nutricula може да повтаря този цикъл до безкрай. Тази безсмъртност е помогнала на хидроида да постигне онова, което всеки суперзлодей желае – световно господство. Видът идва от Карибите, но е достигнал чак до Япония, захващайки се като гратисчия за корабите.

Катераческите умения на геконите

геконВярно, Спайдър-мен може да се катери по стените и таваните, но не е единствен. Геконите са много специални гущери. По краката си те имат малки власинки, които се разделят на стотици още по-малки. Всяка молекула от тези власинки се закрепя слабо за повърхностите. Умножете молекулите по милиони и получавате молекулярно закрепване. На геконите им е нужен само един пръст, за да могат да се катерят по стъкло. Единственият недостатък на суперсилата на геконите е, че ако краката им се намокрят, губят лепкавостта си.

Супер зрението на северния елен

еленХората не възприемат ултравиолетовата светлина, но тя все пак е опасна – причинява изгаряне, рак и дори слепота. Северните елени обаче са различни. За разлика от човешкото око, при което УВ светлината се блокира от лещата, при това на северния елен, УВ светлината преминава право през лещата и роговицата към ретината. Учените са открили, че след това УВ светлината задейства електрически сигнали в мозъка, което показва, че елените я виждат.

Но защо им е? В заснежената Арктика, където всичко изглежда бяло за нас, УВ зрението позволява на елените да виждат по-детайлно средата си, включително лишеите, с които се хранят и вълците, от които бягат.

Регенерацията на ашолотъла

ашСпособността да се възстановяваш от наранявания, които биха убили обикновения човек, е класическа суперсила – например Върколакът от “Х-мен”. Хората може и да не са способни да регенерират отрязани крайници или липсващи органи – поне не и без помощта на модерната медицина – но по-прости организми са се научили. Кралят на регенерацията е ашолотълът, така нареченият мексикански саламандър.

Той може да регенерира не само крайниците си, но също и сърцето, гръбнака и дори мозъка си. Суперсилата на ашолотъла обаче не е успяла да го спаси от съдбата му днес да е почти изчезнал вид. Водите, в които живее близо до Мексико Сити, са замърсени от човешката дейност, а тилапиите и шараните, които са пуснати във водата, изяждат саламандрите цели.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.