10 удивителни факта за птиците

Заради забързания начин на живот все повече хора неусетно се отдалечават от природата. А вероятно малцина обръщат някакво внимание на птиците. Но знаете ли, че само в България са регистрирани 409 вида птици. Под защита са 327 от тях, а 140 са включени в Червената книга.

От векове птиците са важна и неразделна част от човешкия живот. Понякога е истинско удоволствие просто да седнеш сред природата и да им се полюбуваш. Освен много красиви, оказва се, че те са и удивителни същества. Ето 10 факта за пернатите, които определено ще ви изненадат.

10. Очите на щрауса са по-големи от мозъка му

Средно мозъкът на щрауса тежи около 42 грама. Само едното му око пък е близо 48 грама. Големината на очите на щраусите са плод на еволюцията. За да успеят да си набавят храна, но и да гарантират безопасността си, щраусите могат да виждат не само напред, но и настрани.

9. Температурата им е по-висока с 8 градуса от човешката

При птиците терморегулацията е добре развита. В зависимост от вида им, вътрешната им температура варира между 40 и 43 градуса. Това се обяснява с по-бързия метаболизъм на птиците. Също така, високата температура скъсява периода на мътене. Новоизлюпените пиленца пък се нуждаят от топлината на родителите си, тъй като не могат сами да регулират температурата си.

8. Птиците не се потят

Птиците не се потят нито когато са в покой, нито по време на полет. Те просто нямат потни жлези. Хвъркатите успяват да охлаждат телата си, благодарение на добре развитата си дихателна система. В особено горещо време, крилата също им помагат да се разхладят. Птичата кожа е тънка и суха, а на повърхността ѝ се отделя единствено смазка за перата им.

7. В света съществуват 6 вида отровни птици

Доста необичаен феномен, но е факт – в света съществуват 6 вида отровни птици. Тяхната токсичност обаче е „пасивна“, отровните вещества се активират, само когато птицата е застрашена или нападната. Съприкосновение с такава животинка може да предизвика болки и изтръпване, но не и смърт за човека. Повечето от тези странни птици обитават Нова Гвинея.

6. Колибрито изяжда два пъти повече храна от теглото си

Колибрито е най-малката птичка на Земята. Теглото на някои видове дори не достига и два грама. Тя обаче е и доста бърза – по време на полет, скоростта ѝ може да достигне рекордните 80 км/час. Тъй като на ден тя изразходва два пъти повече енергия от собственото си тегло, тази птица се нуждае и от много храна – нектар от растения и дребни насекоми. В света има повече от 350 вида колибри, но всички те се хранят докато летят.

5. Чайките могат да пият солена вода

Учените дълги години не се съгласяваха с наблюденията на моряците, че чайките могат да пият морска вода. Те подкрепяха тезата, че тези птици използват солената вода само, за да прочистват гърлата си. Впоследствие обаче категорично бе доказано, че чайките наистина пият солена вода. Благодарение на специална жлеза, те успяват да пречистят солта от кръвта си, образувайки солена течност, която изхвърлят през ноздрите си. Разбира се, ако има прясна вода, чайките биха предпочели нея.

Morkadis

4. Кокошките могат да се преструват на мъртви

Изправени пред лицето на опасността, кокошките са способни на цяло театрално представление – те се преструват на мъртви. Орнитолозите обясняват пилешката хипноза със силно развития инстинкт за самосъхранение. Всъщност, когато се чувстват застрашени, кокошките не се преструват на умрели и не изпадат в хипноза, те просто се вцепеняват от страх. Подобно поведение се среща и при други видове птици.

3. Зрението на ястреба е 8 пъти по-добро от човешкото

Ястребите и другите хищни птици се отличават с отличното си зрение. Те могат да видят до най-малкия детайл обекти на изключително далечни разстояния. Очните ябълки на тези птици са кръгли, на което се дължи обостреното им зрение. Освен това ретината им съдържа много свърхчувствителни клетки. В допълнение роговицата им е плоска, а не изпъкнала, заради което образите, които виждат са кристално ясни, дори по време на полет.

2. Фламинго на 81 години

В дивата природа фламингото живее около 25 години. С качествена храна и при подходящи условия обаче, животът им може да бъде в пъти по-дълъг. Доказателство е Грийнър – фламинго, отглеждано в австралийски зоопарк от 1933 година. През 2014 красивата птица трябваше да бъде умъртвена, след като беше нападната и пребита от хулигани. Месеци наред ветеринарите полагаха усилие да подобрят състоянието ѝ, но безуспешно.

1. Нито една птица не търпи неканени гости

Изключение правят северноамериканските сови. Те имат навика да пускат малки змийчета в гнездата при малките си. Защо? Тъй като совите се хранят с мишки и бръмбари, често гнездата им привличат рояци от насекоми. Малките змии пък се хранят точно с насекомите, като по този начин прочистват всички носители на инфекции, без да са заплаха за малките. Сложна, но идеално замислена схема за опазване на храната и здравето на поколенията.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Интелектът на животните

Екстрасензорните способности на животните

5 отровни животни, които могат да спасят живота ви

10 животни, които изчезнаха през ХХ век

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.